Najcenniejsze źródła probiotyków
Jogurt stanowi najbardziej znane źródło probiotyków – pozytywnie działających na nasz układ pokarmowy bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium. Naukowcy wykazali, że związki te mogą złagodzić objawy nietolerancji laktozy. Redukują również symptomy towarzyszące zatruciu pokarmowemu, takie jak biegunka oraz wzdęcia.
Maślanka
To doskonale znany napój mleczny, który dawniej powstawał w wyniku oddzielenia tłuszczu od śmietany, z której zrobiono masło. Obecnie maślanka powstaje w wyniku dodania do świeżego mleka szczepów bakterii probiotycznych. Korzystnie działa na układ pokarmowy za sprawą obecnych w jej składzie pałeczek kwasu mlekowego, a przy okazji naturalnie wzmacnia odporność organizmu na wirusy i bakterie.
Kefir
Kefir doskonale uzupełnia naturalną florę bakteryjną naszego organizmu. Niestety, ze względu na swoją specyficzną (gęstą i grudkowatą) konsystencję oraz kwaśny smak produkt ten nie każdemu przypadnie do gustu. Z powodzeniem można go jednak zastąpić łagodniejszym w smaku jogurtem naturalnym.
Kiszona kapusta
Zawiera w składzie naturalne probiotyki, takie jak Leuconostoc, Lactobacillus i Pediococcus. Istotne jest jednak to, aby sięgać po kapustę, która nie była poddana procesom pasteryzacji, gdyż pod ich wpływem giną bakterie korzystnie działające na układ pokarmowy. Najlepiej kupować ją w sprawdzonych miejscach. Kapusta kiszona dostarcza nie tylko cennych probiotyków, ale również witamin C i E oraz minerałów: wapnia, magnezu, żelaza i potasu.
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone, podobnie jak kapusta, są źródłem cennych dla naszego organizmu probiotyków. Obecne w nich bakterie fermentacji mlekowej regulują skład mikroflory jelit i korzystnie wpływają na ich funkcjonowanie. Regularne jedzenie ogórków kiszonych wspomaga procesy trawienne i zapobiega nieprzyjemnym dolegliwościom, takim jak wzdęcia czy bóle brzucha.
Pieczywo na naturalnym zakwasie
Czy wiedziałeś, że nawet chleb może zawierać probiotyki? Wybierając pieczywo, warto zwrócić uwagę na to, czy było przyrządzane na naturalnym zakwasie, gdyż wtedy zawiera cenne dla naszego układu pokarmowego pałeczki kwasu mlekowego. Duże ilości tych substancji znajdują się również w kwasie chlebowym - tradycyjnym napoju wytwarzanym podczas fermentacji chleba.
Sfermentowane ziarna soi
Tempeh (sfermentowane ziarna soi) zawiera w swoim składzie różnorodne szczepy bakterii. Ponadto jest to bogate źródło cennego dla naszego organizmu białka. Naukowcy wykazali, że tempeh ma też właściwości antybakteryjne - polecany jest więc osobom, które często łapią infekcje i cierpią na przewlekłe stany zapalne.
Suplementy diety zawierające probiotyki
Niekiedy nasz organizm potrzebuje dodatkowego źródła probiotyków w postaci suplementów diety. Najczęściej ma to miejsce w sytuacji stosowania antybiotykoterapii, która niszczy naturalną mikroflorę jelit. Zażywanie w tym czasie suplementów może zabezpieczyć organizm przed komplikacjami wynikającymi ze stosowania silnych leków.