Quinoa - włącz ją do diety swojej i swojego dziecka
W komosie ryżowej zawarte jest białko, błonnik oraz minerały. Nieobecność glutenu jest dodatkową zaletą tego produktu, gdyż coraz więcej osób cierpi na nietolerancję tej mieszaniny białek.
Idealna na diecie bezglutenowej
Komosa ryżowa powinna stanowić ważny element diety osób dotkniętych nietolerancją glutenu. Nie zawiera w składzie tego białka i jest bogata w inne, cenne dla organizmu składniki odżywcze.
Jest bogata w przeciwutleniacze
Zawarte w komosie ryżowej silne przeciwutleniacze, takie jak kwercetyna oraz kemferol, wywierają korzystny wpływ na zdrowie. Składniki te wzmacniają odporność układu sercowo-naczyniowego i wykazują właściwości przeciwzapalne. Chronią skórę przed działaniem wolnych rodników czyli związków odpowiedzialnych za przyśpieszenie starzenia się skóry.
Zawiera dużo błonnika
Błonnik to niezwykle cenny składnik dla układu pokarmowego, gdyż reguluje perystaltykę jelit. Niedostateczna ilość w diecie może przyczynić się do wystąpienia uporczywych zaparć.
Dostarcza organizmowi szereg aminokwasów
Aminokwasy stanowią grupę składników odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego przebiegu wielu procesów zachodzących w organizmie człowieka. Komosa ryżowa zawiera w składzie szereg tych cennych związków. Powinny spożywać ją osoby mające problem z nerkami, gdyż doskonale oczyszcza organizm i działa moczopędnie.
Posiada niski indeks glikemiczny
Indeks glikemicznyjest miarą, która określa zdolność danej grupy żywności do podnoszenia poziomu cukru we krwi. Korzystne dla zdrowia są produkty o niskim indeksie, gdyż dzięki nim nie dochodzi do wystąpienia tzw. wilczego głodu. Badania kliniczne potwierdzają, że żywność o niskim indeksie glikemicznym może uchronić przed nadwagą oraz otyłością.
Stanowi bogate źródło minerałów
Można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów
Dla inków była świętym zbożem - właśnie dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym. Spożywali ją również na surowo. Dziś komosę ryżową można jeść na wiele sposobów. Świetnie smakuje z odrobiną soli jako sycący dodatek do sałatek. Można również przyrządzić słodką wersję komosy z dodatkiem suszonych owoców.