Trwa ładowanie...

Rzodkiewka - właściwości zdrowotne, korzyści dla dziecka

 Ewa Rosiecka
21.05.2022 21:34
Rzodkiewka jest zdrowym, pełnym witamin i minerałów warzywem
Rzodkiewka jest zdrowym, pełnym witamin i minerałów warzywem (Adobe Stock)

Rzodkiewka to warzywo znane od wieków. Zajadali się nią faraonowie, a w starożytnej Grecji uchodziła za lekarstwo. W średniowieczu uznawano ją za środek korzystnie wpływający na jasność umysłu oraz trawienie. Rzodkiewka wzbogaca smak potraw, a jednocześnie zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Z powodzeniem możemy ją wykorzystać do dekoracji dziecięcych kanapek i sałatek. Jakie witaminy zawiera to cenne warzywo? Od jakiego wieku dzieci mogą jeść rzodkiewkę? Sprawdź!

spis treści

1. Rzodkiewka - co to za warzywo?

Rzodkiewka pochodzi z Chin. Znana od wieków, uchodziła za lekarstwo, środek na koncentrację oraz na trawienie. Stała się popularna nie tylko za sprawą oryginalnego smaku, ale także dzięki swojej atrakcyjnej postaci.

Rzodkiewka występuje w wielu różnych odmianach, które różnią się od siebie wielkością, kształtem i kolorem oraz ostrością smaku. Uprawiana jest w wielu regionach świata. W Polsce występuje jako roślina uprawna, przejściowo jednak dziczeje. Jest rośliną roczną i dwuletnią.

2. Jakie właściwości zdrowotne ma rzodkiewka?

Rzodkiewka jest pełna cennych witamin i minerałów. Zawiera między innymi witaminy z grupy B, C, A oraz związki mineralne, takie jak chlor, siarka, sód, fosfor, wapń, magnez, miedź, mangan czy żelazo.

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 2"

Duże ilości siarki znajdujące się w rzodkiewce korzystnie wpływają na bujność włosów. Spora zawartość miedzi, manganu i żelaza pozytywnie wpływa na procesy krwiotwórcze, dlatego polecana jest szczególnie osobom cierpiącym na niedokrwistość.

Rzodkiewki są dobrym środkiem na odchudzanie - w 100 g znajduje się jedynie 14 kcal, dzięki można je jeść w przerwach między posiłkami bez obawy o zbędne kilogramy.

Poprawiają również jasność myślenia, dlatego zalecane są także dla uczniów przed egzaminami.

Dlaczego warto jeść liście rzodkiewki?
Dlaczego warto jeść liście rzodkiewki?

Zdrowotne właściwości liści rzodkiewki są od dawna cenione na Dalekim Wschodzie. W Polsce przyjęło się

przeczytaj artykuł

3. Kto nie powinien jeść rzodkiewki?

Rzodkiewka zawiera duże ilości olejków gorczycowych, kwasów organicznych i glikozydów, dlatego nie powinna być spożywana przez pacjentów z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego lub wątroby, a także przy ciężkich chorobach nerek i serca.

4. Od kiedy rzodkiewka dla dziecka?

Rzodkiewkę możemy podawać dziecku, które ukończyło 1. rok życia (oczywiście w formie rozdrobnionej).

5. W jakiej formie najlepiej podawać rzodkiewkę?

Rzodkiewkę powinno się jeść tuż po zerwaniu. Jest ona nietrwała i szybko więdnie. Możemy przechowywać ją do 2 dni w lodówce, najlepiej w miseczce z wodą.

Młodą rzodkiewkę możemy zjadać razem z listkami, ponieważ są delikatne w smaku i zawierają mnóstwo cennych witamin i minerałów.

6. Przepis na sałatkę z rzodkiewką dla dzieci

Potrzebne będą:

  • pęczek rzodkiewki;
  • mieszanka sałat;
  • 2 pomidory;
  • natka pietruszki;
  • czerwona cebula;
  • 2 łyżki pestek z dyni;
  • 3 łyżki soku z cytryny;
  • 4 łyżki oliwy z oliwek;
  • pieprz i sól.

Sposób przygotowania:

  1. Pestki z dyni prażymy na patelni bez tłuszczu, następnie studzimy.
  2. Myjemy warzywa, parzymy pomidory, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  3. Rzodkiewki kroimy w talarki, cebulę w krążki.
  4. Do mieszanki sałat dodajemy pokrojone warzywa, pestki z dyni i posiekaną natkę pietruszki.
  5. Mieszamy sok z cytryny z pieprzem i solą, dolewamy oliwy, mieszamy i polewamy tym naszą sałatkę. Gotowe.

Smacznego!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze