Trwa ładowanie...

Dlaczego warto jeść liście rzodkiewki?

Avatar placeholder
09.06.2021 14:10
koktajl z liści rzodkiewki/ 123RF
koktajl z liści rzodkiewki/ 123RF

Zdrowotne właściwości liści rzodkiewki są od dawna cenione na Dalekim Wschodzie. W Polsce przyjęło się jednak, że zjadamy tylko korzeń rzodkiewki, a liście wyrzucamy. A jak się okazuje, to właśnie one są najzdrowszą częścią tej rośliny. Warto więc włączyć je do swojej diety, zwłaszcza, że sezon na rzodkiewkę w pełni.

spis treści

1. Liście rzodkiewki – właściwości

Co znajdziemy w liściach rzodkiewki? Przede wszystkim witaminę C, której zawierają dwa razy więcej niż cytryna, fosfor, żelazo i wapń. To jednak nie wszystko. Są one również bogatym źródłem glukozynolanów (glukozynolatów), czyli cenionych związków o działaniu antyrakowym.

Właściwości liści rzodkiewki:

  • działają przeciwzapalnie;
  • wykazują silne działanie przeciwnowotworowe;
  • oczyszczają organizm z toksyn;
  • wspomagają trawienie;
  • przyspieszają przemianę materii;
  • odtruwają;
  • wzmacniają odporność;
  • wspomagają leczenie żółtaczki;
  • regulują ciśnienie krwi.
Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 2"

Chcąc włączyć liście rzodkiewki do swojej diety, musimy jednak pamiętać, aby wybierać te, które pochodzą z ekologicznych upraw. Zwiędnięte, zbutwiałe, z plamami, z niepewnego źródła, nie będą miały tych samych właściwości zdrowotnych, co świeżo zerwane z własnej grządki czy balkonu.

Liście mają gorzko-ostry smak, można je podawać na surowo do sałatek lub przyrządzać na ciepło, tak jak wszystkie inne liściaste warzywa. Z powodzeniem sprawdzą się jako podstawa pesto, nadzienie do tarty lub naleśników, składnik zup, kiszonek czy orzeźwiających koktajli.

2. Jak przyrządzać liście rzodkiewki

2.1. Rzodkiewkowe smoothie

Składniki na dwie porcje:

  • garść liści rzodkiewki;
  • dojrzałe mango (lub banan);
  • małe jabłko;
  • 2 szklanki wody mineralnej.

Liście płuczemy i wrzucamy do blendera. Mango obieramy i odkrawamy miąższ, jabłko kroimy, usuwamy pestki. Dodajemy do liści i miksujemy na gładko. Rozcieńczamy wodą. Gotowy koktajl można dosłodzić miodem lub cukrem trzcinowym.

2.2. Pesto z liści rzodkiewki

Garść umytych liści rzodkiewki wrzucamy do blendera, dodajemy pół szklanki uprażonych wcześniej na suchej patelni pestek dyni lub słonecznika, ząbek czosnku, sok z połowy cytryny oraz oliwę z oliwek.

Całość blendujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Pesto możemy przechowywać w lodówce lub zamrozić na zimę. Sprawdzi się jako pyszny i zdrowy dodatek do makaronu, nadzienie do gryczanych naleśników czy pasta do chleba.

2.3. Sałatka z grillowanym kurczakiem

Składniki na dwie porcje:

  • garść świeżych liści rzodkiewki;
  • garść rukoli (lub innej ulubionej sałaty);
  • mała czerwona cebula;
  • kiść pomidorków cherry;
  • pojedyncza pierś kurczaka;
  • sok z połówki cytryny;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • łyżeczka miodu;
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka.

Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, posypujemy z obu stron przyprawą i grillujemy przez przez ok. 3 min. Liście rzodkiewki, rukolę i pomidorki płuczemy, odsączamy z nadmiaru wody i przekładamy do miski.

Cebulę kroimy w piórka, grillowanego kurczaka kroimy w paski, wszystko dodajemy do sałaty.

Przygotowujemy sos – do małego słoiczka wlewamy sok z cytryny, oliwę, miód, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zakręcamy i potrząsamy energicznie. Gotowym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.

2.4. Francuska zupa z liści rzodkiewki

Składniki:

  • 2 pęczki młodej rzodkiewki;
  • 2 młode ziemniaki;
  • litr bulionu;
  • pół łyżki masła;
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany;
  • sól, pieprz.

Liście obrywamy i płuczemy. Obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy w bulionie. Następnie dodajemy liście i gotujemy jeszcze dwie min. Zestawiamy z ognia, dodajemy śmietanę, masło i blendujemy.

Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w plasterki surowe rzodkiewki. Podajemy z grzankami.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze