Hipokalemia - przyczyny i objawy
Twoje dziecko notorycznie jest zmęczone i nie może się skupić, chociaż wcześniej zawsze było pełne energii i najchętniej w ogóle nie przestawałoby się bawić? Uważaj! Mogą to być pierwsze objawy hipokalemii.
1. Jak rozpoznać hipokalemię?
O hipokalemii mówimy wówczas, gdy w organizmie znacznie spada poziom potasu – w przypadku dzieci jego stężenie w surowicy krwi powinno wynosić 3,2 mmol/l. Przyczyny takiego stanu mogą być różne.
Najczęściej wiąże się to z brakiem tego pierwiastka w diecie. Zdarza się także, że jego utrata spowodowana jest wymiotami bądź biegunką towarzyszącą zatruciom czy schorzeniami nerek.
Pierwszym symptomem, który powinien zwrócić uwagę rodziców, jest rozdrażnienie dziecka.
Nie potrafi ono dłużej skupić się na wykonywanej czynności, jest niespokojne i łatwo ulega negatywnym emocjom, chociaż zachowanie tego typu jest do niego całkowicie niepodobne.
Charakterystycznymi objawami hipokalemii są ponadto wywołujące ból skurcze mięśni, zwłaszcza łydek, które najczęściej pojawiają się po wysiłku lub na skutek przebywania w gorącym pomieszczeniu.
Symptomom tym towarzyszyć mogą także zaparcia. Dziecko staje się senne i apatyczne. Jego brzuch jest „rozlany” i spłaszczony (tzw. żabi brzuch).
Często pojawia się nieprzyjemne mrowienie i drętwienie kończyn. W hipokalemii ciężkiej, a więc wtedy, gdy stężenie potasu jest niższe niż 2,5 mmol/l, mogą wystąpić nawet niebezpieczne zaburzenia rytmu serca.
2. Rola potasu w organizmie dziecka
Potas w organizmie pełni wiele bardzo istotnych funkcji. Dzięki niemu możliwy jest transport substancji odżywczych oraz właściwe funkcjonowanie mięśni.
Nie bez znaczenia pozostaje również jego właściwy poziom dla pracy układu nerwowego – mózg jest wówczas w większym stopniu dotleniony, a to sprawia, że procesy myślowe zachodzą sprawniej i poprawia się zdolność koncentracji.
Potas kontroluje wodną gospodarkę organizmu, wspomaga regulację ciśnienia krwi i właściwe działanie nerek oraz reguluje proces wydzielania insuliny, a także umożliwia spalanie białek i cukrów.
Zadbajmy o to, aby w diecie naszego dziecka nie zabrakło tego ważnego pierwiastka.
Znajdziemy go w uwielbianych przez maluchy kakao i czekoladzie. Pełno go też w suszonych morelach, orzechach arachidowych i włoskich, jabłkach czy dyni.
Minerał ten występuje również w mięsie i warzywach, takich jak choćby biała fasola, brokuły, ziemniaki czy seler.
W przypadkach ciężkiej hipokalemii leczenie polega na suplementacji potasu (zależnie od ciężkości lekami doustnymi lub dożylnie).