Rodzice kupują mrożone obiady nie tylko dla wygody
Przetworzona żywność ma więcej kalorii, cukru, sodu i tłuszczów nasyconych niż naturalne produkty spożywcze, ale paczkowane, przetworzone posiłki są nadal często wybierane przez wielu konsumentów, ponieważ wymagają one mniej energii, czasu i umiejętności potrzebnych do przygotowania posiłków.
Posiadanie w domu takich rzeczy, jak zapakowane przystawki i zamrożone obiady może przyczynić się do ubogiej diety, co doprowadziło naukowców z Uniwersytetu w Minnesocie i Uniwersytetu Duke do zbadania powodów, dla których rodzice kupują paczkowaną, przetworzoną żywność.
Chociaż większość (57 proc.) osób w ramach tego badania zidentyfikowało oszczędność czasu przez rodziców jako powód zakupu mrożonych obiadów, wyniki były bardziej skomplikowane.
Wraz z danymi z randomizowanego kontrolowanego badania HOME Plus, naukowcy wykorzystali również badanie psychospołeczne, aby ocenić zaangażowanie rodziców w zakup paczkowanej żywności. Prawie połowa (49 proc.) rodziców powiedziała, że kupuje gotowe posiłki, ponieważ ich rodziny bardzo je polubiły, jedna trzecia wybiera przetworzoną żywność, ponieważ dzieci mogą pomóc ją przygotować, a ponad jedna czwarta (27 proc.) wolała zaoszczędzić na mrożonych kolacjach.
"Biorąc pod uwagę wygodę i rozreklamowanie pakowanych, przetworzonych posiłków, nie jest zupełnie zaskakujące, że większość rodziców kupuje mrożone obiady, aby zaoszczędzić czas na ich przygotowaniu" - powiedział główny autor Melissa Horning.
Wcześniejsze badania wykazały związek między zakupem mrożonych dań i pragnieniem zaoszczędzenia czasu, a naukowcy odkryli również związek między większą ilością przepracowanych w tygodniu godzin przez rodziców i decyzją o zakupie paczkowanej, przetworzonej żywności.
Podobnie, jakikolwiek powód do zakupu mrożonego obiadu, inny niż "są łatwe do przygotowania dla mojego dziecka" najczęściej podawali rodzice, którzy mają słabsze indywidualne umiejętności gotowania i zdolności do planowania posiłków.
Wyniki tego badania budzą pewne obawy, a mianowicie, że wybieranie paczkowanych, przetworzonych posiłków jest związane z mniejszą dostępnością owoców i warzyw, większą dostępnością mniej pożywnych posiłków i słabszymi umiejętnościami w kuchni oraz zdolnościami do planowania posiłków. Naukowcy sugerują, że przyszłe badania powinny rozwiązać te problemy.
"Jeśli rodzice nie są pewni swoich umiejętności w kuchni, paczkowane, przetworzone posiłki są atrakcyjną, ale mniej pożywną opcją" - powiedziała Horning. "Atrybuty rodzicielskich indywidualnych umiejętności do gotowania zdrowych posiłków i możliwości planowania posiłków można modyfikować, jednak również nowe badania powinny potwierdzić nasze ustalenia i zbadać sposoby reagowania w celu zwiększenia zdolności i umiejętności rodziców".
Przetworzona żywność jest wynalazkiem naszych czasów. Dieta naszych dziadków bazowała na naturalnych, sezonowych produktach, podczas gdy my mamy dostęp do innych produktów, takich jak parówki, chipsy, mrożone frytki, czy całe dania obiadowe.
Choć takie posiłki na pewno oszczędzają nasz czas, mają bardzo zły wpływ na nasze zdrowie. Nie zawierają odpowiednich ilości składników odżywczych, a w zamian dostarczają nam ogrom wzmacniaczy smaku, konserwantów, barwników i tłuszczy utwardzonych.