2 z 7Kaszka dla dzieci
Półki w sklepach uginają się od różnego rodzaju kaszek dla dzieci. Mamy jaglaną, mleczną, ze zbożami czy kukurydzą. Producenci zachęcają nas jednak nie tylko bogatym składem, promocyjną ceną i kolorowym opakowaniem. Według nich gotowe kaszki zawierają duże ilości witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego rozwoju naszych najmłodszych.
W rzeczywistości gotowe produkty tego typu to źródło wielu substancji słodzących i dodatków chemicznych, które negatywnie wpływają na dzieci. Kaszki warto więc przygotowywać samodzielnie. Wystarczy kupno kaszy gryczanej, płatków jaglanych lub ryżowych czy kaszki kukurydzianej.
Posiłek możemy nieustannie zmieniać – dodając mleko roślinne, kozie lub łyżkę miodu. Małe dzieci lubią też kaszę mannę z dodatkiem konfitur lub soków domowej roboty.
Kaszka kupiona w sklepie (ok. 200 g) to koszt 9 zł. Ta zrobiona w domu wyniesie nas o ponad połowę mniej.