3 z 7Budyń domowy
Dzieciom, które mają ochotę na coś słodkiego, często przygotowujemy budyń. Ten w proszku kupiony w sklepie występuje w wielu smakach – truskawkowym, waniliowym czy uwielbianym przez maluchy czekoladowym. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że oprócz zdrowego mleka, serwujemy dzieciom barwniki, konserwanty i sztuczne aromaty. Właśnie dlatego budyń polecamy gotować w domu od podstaw.
Jak go najprościej przygotować? Pół szklanki mleka gotujemy wraz z łyżeczką cukru, łyżeczką masła oraz szczyptą cukru wanilinowego. Do drugiego naczynia wlewamy pół szklanki mleka, dodajemy łyżkę mąki oraz roztrzepane wcześniej żółto jajka. Następnie drugą mieszaninę przelewamy do gotującego się wcześniej mleka. Gotujemy przez kilka minut na małym ogniu, nieustannie mieszając. Gotowy deser jest pyszny i co najważniejsze – bez zbędnych dodatków chemicznych. Ten przygotowany w domu jest jednak o kilka złotych droższy.