Skórka arbuza - zapomniany skarb

Czymże byłoby lato bez arbuza? Ten soczysty owoc doskonale orzeźwia, nawadnia i odżywia. Jego różowy miąższ najlepiej smakuje schłodzony. Jednak arbuz to nie tylko smaczne wnętrze. To także skórka, którą większość z nas wyrzuca. Jak się okazuje – niesłusznie, ponieważ zawiera ona wiele cennych dla zdrowia składników.

Słodki miąższ arbuza doskonale gasi pragnienie w upalne dni. Powinny go spożywać osoby, które cierpią na zaburzenia pracy nerek lub opuchliznę nóg – działa on moczopędnie, dzięki czemu reguluje pracę nerek i pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. To właśnie ten nadmiar jest najczęstszą przyczyną opuchlizny.

Polecane wideo:

Oprócz tego arbuz dobroczynnie wpływa na pracę serca, mogą go spożywać osoby na diecie – jest niskokaloryczny. Jest idealnym owocem dla kobiet w ciąży i dzieci - zawiera mało cukru, dużo wody i sporą dawkę błonnika.

 

Wiele cennych właściwości mają m.in. pestki arbuza. Większość z nas nie wie jednak, że powinniśmy jeść również skórkę. Ta część zwykle ląduje w koszu na śmieci - to duży błąd.

 

Warto zaznaczyć, że jadalna jest wewnętrzna część skórki, czyli ta w kolorze lekko zielonkawym. Zewnętrzną część należy odkroić i wyrzucić.

Podczas, gdy miąższ arbuza składa się niemalże w 92 proc. z wody i zawiera stosunkowo niewiele wartości odżywczych – skórka jest bogactwem minerałów. Jak podają dietetycy, w miąższu arbuza znajduje się tylko 5 proc. jego wartości odżywczych. Reszta obecna jest właśnie w zielonkawej skórce, a jej spożywanie ma wiele zalet.

Cóż to za właściwości? Skórka arbuza jest źródłem łatwo przyswajalnego błonnika. Dzięki temu wspomaga pracę jelit i zapobiega zanieczyszczeniom organizmu. Zielonkawa część owocu zawiera także potas - elektrolit, który reguluje gospodarkę wodną w organizmie oraz pracę mięśni.

Amerykańscy eksperci od żywienia wykazali, że skórka arbuza jest źródłem aminokwasu o nazwie cytrulina. Białko to odgrywa kluczową rolę w procesie tworzenia się innego aminokwasu – argininy. Ta z kolei pomaga obniżać ciśnienie krwi, niweluje zmęczenie, wspomaga układ odpornościowy i przyspiesza gojenie się ran.

W jaki sposób jeść skórkę arbuza? Surowa – jest twarda i bez wyraźnego smaku. Można jednak przygotować z niej pyszne marynowane smakołyki.

Pikle ze skórki arbuza:

  • 4 szklanki wody,
  • 1 łyżka grubej soli,
  • 2 szklanki obranych skórek arbuza pokrojonych na słupki,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • pół szklanki octu jabłkowego,
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 plasterki imbiru.

Wodę wlewamy do garnka, wsypujemy sól i doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie obieramy skórką – należy odkroić twardą, zewnętrzną jej część oraz zostawić centymetrowy fragment miąższu. Po zagotowaniu się wody – wrzucamy do niej skórkę pokrojoną na 5-6 centymetrowe słupki. Gotujemy do miękkości.

W rondelku mieszamy ocet jabłkowy, cukier, pieprz i imbir. Doprowadzamy do wrzenia i czekamy aż cukier się rozpuści. Następnie gotujemy na małym gazie około 15 minut.

Układamy miękkie skórki arbuza w misce i zalewamy marynatą. Gdy trochę wystygnie – chowamy miskę do lodówki. Po 24 godzinach można skórkę przełożyć do słoików i zalać ponownie marynatą. Przechowujemy w lodówce maksymalnie dwa tygodnie.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

po porodzie

~młoda mama oli • ostatni post 2 dni temu

1
Artykuły Niemowlę
Niemowlę

Nowa linia kosmetyków Sweet Baby

Nowa linia kosmetyków Sweet Baby

Kosmetyki Sweet Baby zostały wyprodukowane specjalnie dla dzieci. Mogą je stosować rodzice zarówno niemowląt, jak i starszych dzieci.

Niemowlę

Poród w domu kontra poród w szpitalu

Poród w domu kontra poród w szpitalu

Co mówią przepisy Jeszcze na początku XX wieku kobiety ciężarne rodziły w domu i nikt się temu nie dziwił. Dzisiaj, gdy słyszymy o porodzie domowym, pukamy się w czoło. To niebezpieczne i lekkomyślne - odradzamy przyszłej matce. Tymczasem okazuje się,...

Niemowlę

Jak wzmocnić odporność dziecka latem?

Jak wzmocnić odporność dziecka latem?

Letnie hartowanie dziecka Lato to szczególny czas dla dzieci. Mogą one beztrosko bawić się na świeżym powietrzu i zajadać owocami prosto z ogrodu. To też odpowiednia pora na kształtowanie jego odporności. Hartowanie organizmu najlepiej bowiem rozpocząć...

Niemowlę

Kroki milowe, których rodzic nie może przegapić

Kroki milowe, których rodzic nie może przegapić

Kroki milowe Twoje dziecko jest marudne, płaczliwe, ma problemy ze snem i stale chce być noszone na rękach? Na dodatek nie chce jeść i zachowuje się tak, jakby cofnęło się w rozwoju? Nie martw się! Najpewniej przechodzi właśnie skok rozwojowy. To minie....

Niemowlę

6 produktów, które warto podawać rosnącemu dziecku

6 produktów, które warto podawać rosnącemu dziecku

Banany W 10. miesiącu życia dziecka w jego diecie mogą pojawić się banany. To bardzo smaczne i sycące źródło potasu, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy serca. Warto wiedzieć, że w ich składzie znajduje się również inulina - jest to probiotyk,...

Niemowlę

Sesja popularnych modeli dziecięcych w lodowej scenerii

Sesja popularnych modeli dziecięcych w lodowej scenerii

Sesja znanych modeli dziecięcych w lodowym pałacu Ta przepiękna sesja odbyła się w grudniu ubiegłego roku w Tatrzańskiej Świątyni Lodowej znajdującej się w Tatrach Wysokich na Słowacji. Jej bohaterami są sławni modele o polskich korzeniach - Alexandra...

Niemowlę

Zdrowe nawyki z różnych stron świata

Zdrowe nawyki z różnych stron świata

Zdrowe nawyki z różnych stron świata Nie jest tajemnicą, że miejsce zamieszkania determinuje nasze zdrowie, ma bowiem ogromny wpływ na to, co, ile i jak jemy. Ale nie tylko. Okazuje się, że cały styl życia również wynika w pewnej mierze z położenia geograficznego....

Niemowlę

Oczy niemowlaka

Oczy niemowlaka

Wzrok u niemowląt przechodzi ogromną ewolucją w ciągu pierwszych dwunastu miesięcy życia. Dzieje się tak, ponieważ w macicy było ciemno i dopiero po urodzeniu wzrok noworodka przystosowuje się do widzenia światła.

Niemowlę

Jakie są dzieci urodzone wiosną?

Jakie są dzieci urodzone wiosną?

Pora roku ma znaczenie Naukowcy od wielu lat zajmują się związkiem między miesiącem urodzenia a podatnością na pewne choroby. Próbują dociec również tego, czy pora roku, w której przyszliśmy na świat, wpływa na osobowość i cechy charakteru. I chociaż...