Mięso w ciąży

Mięso w ciąży to, na nieszczęście wegetarianek, bardzo ważny składnik diety. Zawiera ono żelazo, cynk, białko zwierzęce oraz witaminy z grupy B. Żelazo jest szczególnie ważne w czasie ciąży, gdyż to kobiety ciężarne są najbardziej narażone na jego niedobory. Ale niedobory w ciąży to częsty problem kobiet, gdyż ich dieta powinna zaspokajać także potrzeby rozwijającego się dziecka.

Polecane wideo:

1. Dlaczego mięso w ciąży jest ważne?

Mięso jest najlepszym źródłem żelaza, które często w czasie ciąży ma dość niski poziom ze względu na rozwijający się w łonie płód. Zapotrzebowanie na żelazo nie zwiększa się jednak gwałtownie – wchłanianie żelaza z pożywienia także zwiększa się w ciąży. Nie każdy rodzaj mięsa ma wystarczająco żelaza, by być bezwzględnie zalecany dla kobiet w ciąży. Najwięcej żelaza znajduje się w czerwonym, chudym mięsie, dużo mniej w mięsie z kurczaka i w rybach. Rodzaj żelaza zawarty w czerwonym mięsie jest najłatwiej przyswajany – zarówno w porównaniu do innych produktów, jak i suplementów diety. Najlepszym źródłem żelaza jest, jak wiadomo, wątróbka. Ale nie jest ona najkorzystniejsza dla kobiet w ciąży. Jednak zbyt duża jej dawka, według badań, może doprowadzić do zaburzeń rozwoju płodu. Żelazo najlepiej dostarczać w czerwonym, chudym mięsie.

Cynk to kolejny pierwiastek, w który obfituje mięso. Jest go najwięcej w mięsie wołowym. Inne rodzaje mięsa zawierają go znacznie mniej. Mięso to poza tym doskonałe źródło białka. Jest ono niezbędne do rozwoju dziecka. W tym przypadku każdy rodzaj mięsa jest dobry, chociaż należy raczej unikać tłustego mięsa, wybierać chude kawałki. Chude mięso zawiera poza tym więcej białka. Kolejnym ważnym składnikiem mięsa jest witamina D. Zwiększa ona wchłanianie wapnia, niezbędnego do rozwoju kośćca dziecka. Witaminy z grupy B, również ważne w czasie ciąży, to różne gatunki mięsa. Witamina B1 w największych ilościach występuje w mięsie wieprzowym, witamina B3 (czyli PP) to z kolei mięso kurczaka, a ryby zawierają dużo witaminy B12. W witaminę B12 obfituje mięso wołowe.

2. Czym można zastąpić mięso w ciąży?

Jeśli dla kobiety dieta wegetariańska w ciąży jest bardzo ważna, może próbować zastępować to źródło żelaza innymi produktami. Żelazo można znaleźć w orzechach, ziarnach oraz warzywach zielonolistnych (na przykład w szpinaku). Jednak ten rodzaj żelaza jest gorzej przyswajany przez organizm, w związku z czym trzeba go sobie dostarczać więcej.

Cynku można także dostarczać sobie za pomocą produktów zbożowych, roślin strączkowych, orzechów i warzyw. Jeśli chodzi o białko, to jego źródłem mogą być także orzechy, rośliny strączkowe, jajka, mleko i inne produkty mleczne. Witamina D to także produkty mleczne oraz ryby, jajka. Witaminy z grupy B znajdują się oprócz mięsa także w roślinach strączkowych, drożdżach, orzechach, rybach, nasionach słonecznika, owocach i warzywach. Aby dostarczyć sobie tej witaminy można także zamienić przetwarzane produkty zbożowe na te pełnoziarniste. Aby zachować dietę wegetariańską w czasie ciąży, być może konieczne będą suplementy diety.

Komentarze
Artykuły Białko
Białko

Spożywanie nabiału w ciąży

Spożywanie nabiału w ciąży

Nabiał w ciąży to ważna część diety kobiety ciężarnej. Ilościowo określa się, że nabiał to 3 porcje dziennie. Nabiał jest korzystny w czasie ciąży ze względu na zawartość białka i wapnia, a także witaminy D i A.

Białko

Nabiał w ciąży

Nabiał w ciąży

Nabiał w ciąży to ważna część diety kobiety ciężarnej. Ilościowo określa się, że nabiał to 3 porcje dziennie. Nabiał jest korzystny w czasie ciąży ze względu na zawartość białka i wapnia, a także witaminy D i A. Nie można jednak zapominać, że nie...

Białko

Mleko w ciąży

odżywczych. Zawiera ono chude białko i często jest wzbogacone o witaminy A, D oraz wapń. Niektóre ciężarne kobiety są jednak sceptyczne wobec mleka

Dieta w nadciśnieniu ciążowym

Mierzenie ciśnienia

Mierzenie ciśnienia

wzrostowi ciśnienia tętniczego należą przede wszystkim owoce, warzywa, chude mięso, ryby i owoce morza oraz produkty pełnoziarniste.

Błędy dietetyczne ciężarnych

Największe mity na temat mięsa

Największe mity na temat mięsa

Mięso gnije w jelicie grubym Ta informacja skutecznie odstarsza od jedzenia tego produktu. Według niej, mięso zalega w jelitach człowieka (...) w odpowiedni sposób chude mięso nie powinno stanowić zagrożenia...

Błędy dietetyczne ciężarnych

Nie jedz tego w ciąży!

Nie jedz tego w ciąży!

, że spożywanie trunków w czasie ciąży prowadzić może do wad wrodzonych i nieprawidłowego rozwoju płodu.Surowe mięso i owoce morza Nieugotowane, surowe mięso (...) i owoce morza, w tym sushi, mogą szkodzić...

Czy w ciąży mogę..?

Zobacz, których produktów powinnaś unikać w ciąży

Zobacz, których produktów powinnaś unikać w ciąży

pozbyć się kofeiny z diety na czas ciąży. Nadużycie kofeiny podczas ciąży, zwłaszcza w czasie pierwszego trymestru, może spowodować poronienie (...) lub inne powikłania u płodu.Surowe ryby i drób Być może już o tym...

Rozszerzanie diety

Mięso dla dziecka

Mięso dla dziecka

Mięso w diecie najmłodszych Mięso powinno znajdować się w codziennym jadłospisie dziecka. Jest ono źródłem pełnowartościowego białka niezbędnego (...) do rozwoju. Niedobór tego składnika jest przyczyną spadku odporności...

Dieta w ciąży

Warzywa dla kobiet w ciąży

Warzywa dla kobiet w ciąży

Dieta podczas ciąży Odpowiednie odżywianie podczas ciąży jest bardzo ważne. Mięso, jajka i ryby są niezbędnym źródłem białka i minerałów (...) , ale spożywanie świeżych warzyw jest równie ważne. Oto warzywa,...

Dieta w ciąży

Czego nie może jeść kobieta ciężarna

Czego nie może jeść kobieta ciężarna

niedogotowanego mięsa. Ciąża to czas, aby wszystkie steki i hamburgery poszły w zapomnienie. Surowe lub niedogotowane mięso może być siedliskiem (...) Koniec z miękkimi serami. Spożywanie serwów pleśniowych podczas...