Pokaż kategorie Parenting.pl
Pokaż kategorie

Mięso w ciąży

Mięso w ciąży to, na nieszczęście wegetarianek, bardzo ważny składnik diety. Zawiera ono żelazo, cynk, białko zwierzęce oraz witaminy z grupy B. Żelazo jest szczególnie ważne w czasie ciąży, gdyż to kobiety ciężarne są najbardziej narażone na jego niedobory. Ale niedobory w ciąży to częsty problem kobiet, gdyż ich dieta powinna zaspokajać także potrzeby rozwijającego się dziecka.

1. Dlaczego mięso w ciąży jest ważne?

Mięso jest najlepszym źródłem żelaza, które często w czasie ciąży ma dość niski poziom ze względu na rozwijający się w łonie płód. Zapotrzebowanie na żelazo nie zwiększa się jednak gwałtownie – wchłanianie żelaza z pożywienia także zwiększa się w ciąży. Nie każdy rodzaj mięsa ma wystarczająco żelaza, by być bezwzględnie zalecany dla kobiet w ciąży. Najwięcej żelaza znajduje się w czerwonym, chudym mięsie, dużo mniej w mięsie z kurczaka i w rybach. Rodzaj żelaza zawarty w czerwonym mięsie jest najłatwiej przyswajany – zarówno w porównaniu do innych produktów, jak i suplementów diety. Najlepszym źródłem żelaza jest, jak wiadomo, wątróbka. Ale nie jest ona najkorzystniejsza dla kobiet w ciąży. Jednak zbyt duża jej dawka, według badań, może doprowadzić do zaburzeń rozwoju płodu. Żelazo najlepiej dostarczać w czerwonym, chudym mięsie.

Cynk to kolejny pierwiastek, w który obfituje mięso. Jest go najwięcej w mięsie wołowym. Inne rodzaje mięsa zawierają go znacznie mniej. Mięso to poza tym doskonałe źródło białka. Jest ono niezbędne do rozwoju dziecka. W tym przypadku każdy rodzaj mięsa jest dobry, chociaż należy raczej unikać tłustego mięsa, wybierać chude kawałki. Chude mięso zawiera poza tym więcej białka. Kolejnym ważnym składnikiem mięsa jest witamina D. Zwiększa ona wchłanianie wapnia, niezbędnego do rozwoju kośćca dziecka. Witaminy z grupy B, również ważne w czasie ciąży, to różne gatunki mięsa. Witamina B1 w największych ilościach występuje w mięsie wieprzowym, witamina B3 (czyli PP) to z kolei mięso kurczaka, a ryby zawierają dużo witaminy B12. W witaminę B12 obfituje mięso wołowe.

2. Czym można zastąpić mięso w ciąży?

Jeśli dla kobiety dieta wegetariańska w ciąży jest bardzo ważna, może próbować zastępować to źródło żelaza innymi produktami. Żelazo można znaleźć w orzechach, ziarnach oraz warzywach zielonolistnych (na przykład w szpinaku). Jednak ten rodzaj żelaza jest gorzej przyswajany przez organizm, w związku z czym trzeba go sobie dostarczać więcej.

Cynku można także dostarczać sobie za pomocą produktów zbożowych, roślin strączkowych, orzechów i warzyw. Jeśli chodzi o białko, to jego źródłem mogą być także orzechy, rośliny strączkowe, jajka, mleko i inne produkty mleczne. Witamina D to także produkty mleczne oraz ryby, jajka. Witaminy z grupy B znajdują się oprócz mięsa także w roślinach strączkowych, drożdżach, orzechach, rybach, nasionach słonecznika, owocach i warzywach. Aby dostarczyć sobie tej witaminy można także zamienić przetwarzane produkty zbożowe na te pełnoziarniste. Aby zachować dietę wegetariańską w czasie ciąży, być może konieczne będą suplementy diety.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Białko
Białko

Nabiał w ciąży

Nabiał w ciąży

Nabiał w ciąży to ważna część diety kobiety ciężarnej. Ilościowo określa się, że nabiał to 3 porcje dziennie. Nabiał jest korzystny w czasie ciąży ze względu na zawartość białka i wapnia, a także witaminy D i A. Nie można jednak zapominać, że nie każdy...

Białko

Mleko w ciąży

(...) Mleko sojowe, podobnie jak mleko krowie, jest bogatym źródłem ważnych składników odżywczych. Zawiera ono chude białko i...

Dieta niemowlęcia karmionego piersią

Mięso dla niemowląt

Mięso jest podstawowym źródłem pełnowartościowego białka dla rosnącego dziecka. Oprócz białek jest świetnym źródłem żelaza, które zapobiega występowaniu anemii, a także witaminy B1

Ciąża miesiąc po miesiącu

Wszystko o ciąży

Marzeniem większości kobiet jest posiadanie dziecka. Nie każdej udaje się to od razu, a jeśli nawet starania zakończą się powodzeniem, zdarza się, że dopadają nas sytuacje, w który

Podróż samochodem w ciąży

Jak podróżować w ciąży?

Jak podróżować w ciąży?

Podróżowanie w ciąży Podróżowanie przez kobietę będącą w ciąży jest całkowicie bezpieczne pod warunkiem, że lekarz jej tego nie zabronił. Warto jednak pamiętać o kilku prostych zasadach, które uczynią każdą podróż komfortową.Skonsultuj się z lekarzem...

Błędy dietetyczne ciężarnych

Nie jedz tego w ciąży!

Nie jedz tego w ciąży!

Mrożone owoce morza Są one niebezpieczne ze względu na możliwość zakażenia listerią. Dozwolone jest spożywanie owoców morza w wersji ugotowanej lub puszkowanej.Wątróbka Wątróbka jest bogatym źródłem żelaza, jednak zawiera także duże ilości witaminy A....

Przeziębienie w ciąży

Chrapanie w ciąży

Chrapanie w ciąży może pojawić się u kobiet, które do tej pory nie chrapały. Chrapanie zwykle pojawia się w którymś momencie trwania ciąży, po czym zwiększa się, by zyskać najw

Minerały

Witaminy w ciąży

Witaminy w ciąży to zarówno zdrowa dieta uwzględniająca specyficzne potrzeby kobiety w ciąży i jej nienarodzonego dziecka, jak i specjalne suplementy diety dla kobiet w ciąży. Niek

Infekcje okolic intymnych w ciąży

Upławy w ciąży

Upławy w ciąży to normalny fizjologiczny objaw, który zabezpiecza przed infekcjami zarówno kobietę, jak i rozwijający się płód. Upławy w czasie ciąży mają zazwyczaj bezbarwną, biał