Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr inż. Emilia Kołodziejska

Łosoś z grilla

Avatar placeholder
17.03.2017 12:32
Łosoś z grilla
Łosoś z grilla (Zdjęcie autorstwa 世書 名付 / CC BY 2.0)

Największymi eksporterami tej ryby są USA, Kanada, Norwegia, Chile i Szwecja. Jest jednym z najlepszych źródeł białka i zdrowego tłuszczu na świecie. O kim mowa? O łososiu, oczywiście. Co takiego specjalnego znajdziemy w mięsie łososia? Charakterystyczna jest przede wszystkim wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, które chronią nasze serce, układ krążenia i skutecznie likwidują stany zapalne, takie jak reumatyzm. Ich zbawienne działanie wiąże się z ułatwianiem przepływu i wchłaniania wapnia, sodu oraz innych cząstek niezbędnych do budowy silnych komórek naszego serca.

Grillowany łosoś
Grillowany łosoś

Łosoś to bardzo smaczna i zdrowa ryba. W jego mięsie znajdziemy bardzo duże ilości witamin D, B12 i

zobacz galerię

Składniki:

  • 4 kawałki łososia,
  • 4 łyżki sklarowanego masła,
  • sok z 2 limonek lub jednej cytryny,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
  • pół łyżeczki bazylii,
  • 2 łyżeczki łagodnej papryki,
  • sól,
  • pieprz.
Zobacz film: "Jak zadbać o prawidłowe relacje z dzieckiem?"

Przygotowanie:

Suszone przyprawy skrop sokiem i zostaw na 15 minut. W miseczce wymieszaj masło z pietruszką i namoczonymi ziołami. Posmaruj łososia marynatą, przypraw solą i pieprzem, wstaw na co najmniej godzinę do lodówki. Opiekaj obie strony bez przykrycia przez 4-5 min na wcześniej średnio rozgrzanym ruszcie. Później dopiecz łososia częściowo przykrytego na wyższym poziomie rusztu, przez 15 min, polewając często marynatą. Podawaj z warzywami upieczonymi na grillu i czosnkowymi grzankami.

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
Kalorie341,53 kcal
Białka27 g
Węglowodany0.23 g
Tłuszcze25,12 g
Błonnik0 g

Komentarz:

Ciekawostką dla pań jest fakt, że spożywanie ryb oleistych, czyli łososia na przykład, łagodzi bóle menstruacyjne i zapobiega wahaniom nastrojów. Poza tym, w łososiu znajdziemy bardzo duże ilości witamin D, B12 i B6, a także selenu, fosforu i magnezu. Warto pamiętać również, że jest to doskonałe źródło wartościowego białka, które spokojnie może zastąpić nam mięso.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze