Łosoś po benedyktyńsku

Chleb focaccia, użyty w podanym przepisie, to włoski chleb podawany do obiadu. Jest on zawsze płaski, prostokątny, z wydrążonymi dołkami po całej powierzchni oraz posypany ziołami.

Składniki:

Polecane wideo:

  • włoski chleb focaccia,
  • filet z łososia,
  • cebula,
  • zielony groszek,
  • czerwona papryka,
  • jaja,
  • świeży sok z cytryny,
  • masło,
  • oliwa z oliwek,
  • awokado,
  • papryka ostra,
  • biały ocet.
Łosoś z włoskim chlebem

Chleb focaccia, użyty w podanym przepisie, to włoski chleb podawany do obiadu. Jest on zawsze płaski, prostokątny, z wydrążonymi dołkami po całej powierzchni...

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik. Umyj łososia, a następnie osusz. Skrop kawałki ryby sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, po czym wrzuć na patelnię i obsmaż z każdej strony na złoty kolor. Odstaw na bok. Cebulę obierz z łupiny, umyj i posiekaj. Podsmaż na tej samej patelni, po czym dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i groszek. Przykryj składniki i duś na średnim ogniu, aż zrobią się miękkie. Po tym czasie odstaw. Przygotuj naczynie żaroodporne. Chleb focaccia pokrój w grubsze kromki i wyłóż spód naczynia. Następnie połóż łososia. W niedużej misce połącz stopione masło, ocet i jajka i miksuj, aż osiągniesz jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem. Mieszankę wlej do rondla i, cały czas mieszając, gotuj do momentu, w którym sos zgęstnieje. Zalej nim łososia i chleb, na wierzchu ułóż kawałki awokado. Zapiekaj przez 20 minut bez przykrycia. Podawaj od razu.

Komentarz:
Chleb focaccia idealnie komponuje się z potrawami z ryb, zwłaszcza z delikatnym smakiem łososia. Przyprawiony na ostro łosoś to świetny pomysł na oryginalny obiad.

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
Kalorie 312,36 kcal
Białka 9,04 g
Węglowodany 25,72 g
Tłuszcze 15,74 g
Błonnik 6,72 g
Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Ryby i owoce morza
Ryby i owoce morza

Łosoś na ostro

Łosoś na ostro

Potrawa z łososiem to idealny i zdrowy pomysł na obiad.

Ryby i owoce morza

Rybne paluszki

Rybne paluszki

Ryby są źródłem wielu niezbędnych dla zdrowia składników - zawierają duże ilości witamin A i D, a także tych z grupy B. W skład ich mięsa wchodzą też minerały, takie jak potas, fosfor, wapń, magnez i sód.

Ryby i owoce morza

Tuńczyk w krokietach

Tuńczyk w krokietach

Ryby to przebogate źródło wysokowartościowego białka i witamin. To także korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3. Spożywanie ryb skutecznie chroni przed chorobą wieńcową i zawałem serca.

Ryby i owoce morza

Przepis na wege sushi

Przepis na wege sushi

Bardzo lubimy sushi, jednakowoż, ze względu na małoletniość niektórych konsumentów, jemy sushi bez surowych ryb. Najbardziej lubimy wersję, która jest na zdjęciu, czyli maki z solidnym wsadem awokadowym i posypką z prażonego sezamu. No dobra, ja to akurat...

Ryby i owoce morza

Quiche ze szpinakiem i łososiem

Quiche ze szpinakiem i łososiem

Świetną propozycją dla wielbicieli szpinaku jest pochodzące z kuchni francuskiej quiche. Jest to nic innego jak kruche ciasto z nadzieniem na przykład warzywnym, zalane śmietanowo-jajeczną masą. Palce lizać! Czas przygotowania:...

Ryby i owoce morza

Łosoś w przyprawach

Łosoś w przyprawach

z łososia tak, aby się nie dotykały. Smaż przez kilka minut na ostrym ogniu, aż nabiorą złotego koloru. Odsącz tłuszcz i zalej rybę sosem z rondla. Smaż (...) wahaniom nastrojów. Wyrazisty smak soczystego mięsa łososia jest nie lada...

Ryby i owoce morza

Łosoś w glazurze

Łosoś w glazurze

Łosoś jest bardzo cenionym i popularnym na stołach wszystkich kuchni pożywieniem. Poza wyśmienitym smakiem posiada niezaprzeczalne walory zdrowotne, jest bogaty w białko, witaminy A, D i E oraz liczne minerały.

Ryby i owoce morza

Zapiekane ryby

Zapiekane ryby

Quiche można robić z różnym nadzieniem, warzywnym, serowym czy rybnym.

Ryby i owoce morza

Krewetkowa pasta

Krewetkowa pasta

Krewetki są doskonałym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych, np. witaminy B12, potrzebnej do tworzenia czerwonych krwinek oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Ryby i owoce morza

Łosoś z włoskim chlebem

Łosoś z włoskim chlebem

Chleb focaccia, użyty w podanym przepisie, to włoski chleb podawany do obiadu. Jest on zawsze płaski, prostokątny, z wydrążonymi dołkami po całej powierzchni oraz posypany ziołami. Idealnie komponuje się z potrawami z ryb.