Zupa z awokado
Lekka i oryginalna a zarazem prosta do przygotowania zupa z awokado dla 4-6 osób. Czas przygotowania to tylko 40 minut.
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka,
- 4 avocado,
- 100 g ziaren kukurydzy,
- 1 cebula,
- 3 pomidory,
- świeża kolendra,
- 2 papryki,
- 4 łyżki oleju,
- 4 łyżki Przyprawy kuchni meksykańskiej Kamis,
- 2 łyżeczki papryki słodkiej,
- 0,5 łyżeczki chilli,
- sól morska w młynku.
Sposób przygotowania:
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać namoczoną kukurydzę, zalać bulionem i gotować ok. 30 minut. Pomidory i jedno avocado pokroić i dodać do zupy. Pozostałe 3 avocado zmiksować z niewielką ilością bulionu, wlać pod koniec gotowania i dodać posiekaną kolendrę.
Kurczaka pokroić w paski, oprószyć Przyprawą kuchni meksykańskiej, obsmażyć, podawać z zupą. Potrawy z awokado są smaczne i zdrowe.
Wartość odżywcza jednej porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 222,48 kcal |
Białka | 19,78 g |
Węglowodany | 7,48 g |
Tłuszcze | 13,5 g |
Błonnik | 2,7 g |