Zupa z awokado

Lekka i oryginalna a zarazem prosta do przygotowania zupa z awokado dla 4-6 osób. Czas przygotowania to tylko 40 minut.

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka,
  • 4 avocado,
  • 100 g ziaren kukurydzy,
  • 1 cebula,
  • 3 pomidory,
  • świeża kolendra,
  • 2 papryki,
  • 4 łyżki oleju,
  • 4 łyżki Przyprawy kuchni meksykańskiej Kamis,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 0,5 łyżeczki chilli,
  • sól morska w młynku.

Zobacz film: "Jak zacząć gotować z dziećmi? Placuszki bananowo-kokosowe"

Sposób przygotowania:

Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać namoczoną kukurydzę, zalać bulionem i gotować ok. 30 minut. Pomidory i jedno avocado pokroić i dodać do zupy. Pozostałe 3 avocado zmiksować z niewielką ilością bulionu, wlać pod koniec gotowania i dodać posiekaną kolendrę.

Kurczaka pokroić w paski, oprószyć Przyprawą kuchni meksykańskiej, obsmażyć, podawać z zupą. Potrawy z awokado są smaczne i zdrowe.

Wartość odżywcza jednej porcji (100 g):
Kalorie 222,48 kcal
Białka 19,78 g
Węglowodany 7,48 g
Tłuszcze 13,5 g
Błonnik 2,7 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.