Co można jeść po cesarce?

Aby organizm kobiety mógł się szybko zregenerować po cesarskim cięciu należy odpowiednio się odżywiać. Nieodpowiednia dieta jest przyczyną anemii oraz przedłuża proces gojenia się rany pooperacyjnej.

Polecane wideo:

1. Żywienie po cesarskim cięciu

Podczas operacji cesarskiego cięcia wykonuje się nacięcie powłok skórnych, aby wydobyć noworodka przez wytworzoną ranę. Cesarskie cięcie zazwyczaj wykonuje się w celu uratowania życia i zdrowia zarówno dziecka, jak i matki. W związku z tym, iż jest to zabieg inwazyjny, niesie ze sobą możliwość wystąpienia powikłań.

Po cesarskim cięciu należy spożywać potrawy lekkostrawne, bogate w pełnowartościowe białko, które jest niezbędne do gojenia się ran oraz regeneracji tkanek.

Produktami obfitującymi w białko są jogurty naturalne, biały ser, jaja, ryby (dorsz, morszczuk, łosoś norweski) oraz mięso (indyk, wołowina, gęś). Szybkie gojenie ran warunkują także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, zwłaszcza A, E, oraz C.

A i E są odpowiedzialne za prawidłowy stan oraz namnażanie się komórek skóry. W dużych ilościach znajdują się w owocach i warzywach koloru pomarańczowego, czerwonego, niebieskiego (jagody, jeżyny) oraz zielonego (brokuły, natka pietruszki, szczypiorek, sałata).

Ponadto dobrym źródłem witaminy E są nasiona słonecznika oraz oliwa z oliwek. Produkty te zawierają również niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają regenerację tkanek i wzmacniają odporność.

W skórze w dużych ilościach znajdują się włókna kolagenowe. Nadają jej odporność na rozciąganie oraz jędrność, a także magazynują wodę. Do prawidłowej syntezy włókien kolagenowych niezbędna jest witamina C, która w dużych ilościach występuje w natce pietruszki, czerwonej papryce, czarnej porzeczce, kiwi.

Codzienne spożywanie galaretek owocowych korzystnie wpływa na skórę, bowiem żelatyna zawiera peptydy, które są łatwo wbudowywane w nowe włókna kolagenowe.

Po cesarskim cieciu należy również dużo pić, aby uzupełnić ubytek wody oraz nawodnić komórki. Najlepiej spożywać wodę mineralną bogatą w wapń oraz magnez, ponieważ warunkują one prawidłowe skurcze mięśni oraz funkcje układu nerwowego.

Z kolei zielona herbata zawiera mnóstwo polifenoli, które wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz usuwają wolne rodniki, które uszkadzają komórki i przyspieszają starzenie się organizmu.

2. Anemia po cesarce

Często po cesarskim cięciu u kobiet pojawia się anemia, która jest wynikiem utraty krwi. Niedobór hemoglobiny we krwi powoduje osłabienie, zawroty głowy, apatię.

Aby zapobiec rozwojowi niedokrwistości należy codziennie jeść mięso indycze, wołowinę z dodatkiem surowych warzyw, gdyż są źródłem witaminy C ułatwiającej wchłanianie żelaza.

Niedokrwistość może być również wynikiem niedoboru witamin B12 oraz B6, które warunkują prawidłową syntezę krwinek czerwonych w szpiku. Do produktów będących dobrym ich źródłem należą: mięso, jaja, ryby.

Z kolei kwas foliowy w dużych ilościach występuje w zielonych warzywach liściastych (natka pietruszki, szpinak, sałata, brokuły) oraz bananach i papryce czerwonej.

Po zabiegu operacyjnym, jakim jest cesarskie cięcie oraz ze względu na fakt karmienia piersią należy spożywać potrawy gotowane, najlepiej na parze, lub pieczone w folii w piekarniku.

Należy unikać dań wzdymających przygotowanych z fasoli, kapusty, smażonych, gdyż w przypadku karmienia piersią mogą wystąpić u noworodka kolki.

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Suplementy diety po ciąży
Suplementy diety po ciąży

Menu po cesarce

Menu po cesarce

Cesarskie cięcie to wyjęcie dziecka z ciała matki. Termin cięcie cesarskie określa rodzaj operacji, podczas której następuje utrata krwi. Aby organizm kobiety mógł się szybko zregenerować, należy odpowiednio się odżywiać.

Suplementy diety po ciąży

Suplementy diety przy odchudzaniu

Suplementy diety przy odchudzaniu

Suplementy diety Przy odchudzaniu można z powodzeniem stosować różne suplementy diety wspomagające metabolizm.

Suplementy diety po ciąży

Anemia po porodzie

Anemia po porodzie

anemii W okresie ciąży oraz karmienia piersią wzrasta zapotrzebowanie organizmu na takie składniki odżywcze, jak białko, tłuszcze (...) dieta wspomaga leczenie anemii. W przypadku utraty dużej ilości krwi wskazane jest zażywanie...

Suplementy diety po ciąży

Dieta po cesarce

Dieta po cesarce

. Wskazane jest również uzupełnienie codziennej diety o witaminowe suplementy diety. Są one niezwykle ważne, gdyż wspomagają naturalne procesy (...) żadnej diety odchudzającej. Odpowiednia...

Komplikacje po cesarskim cięciu

Zakażenie dróg moczowych przy cesarce

Zakażenie dróg moczowych przy cesarce

Zakażenie dróg moczowych to dość częsta infekcja, która dotyka zazwyczaj kobiet. W odróżnieniu od mężczyzn mają one krótszą cewkę moczową, co predysponuje do wnikania bakterii.

Pielęgnacja rany po cesarskim cięciu

Blizna po cesarce

Blizna po cesarce jest nieodwracalną pamiątką po urodzeniu dziecka poprzez cięcie cesarskie. Ze względów estetycznych kobiety często obawiają (...) się wyglądu brzucha po urodzeniu dziecka. Są jednak sposoby na zminimalizowanie blizny...

Karmienie piersią

Karmienie piersią po cesarce

Karmienie piersią po cesarce wydaje się wielu kobietom, jeśli nie niemożliwe, to bardzo trudne. Kobieta, która urodziła dziecko, niezależnie (...) od rodzaju porodu, będzie miała pokarm. I to pokarm w odpowiednim składzie i ilości dla...

Pielęgnacja rany po cesarskim cięciu

Ćwiczenia po cesarce

Ćwiczenia po cesarce

Ćwiczenia po cesarce są istotnym elementem w okresie połogu - zapobiegają różnym powikłaniom i pozwalają na szybszy powrót kobiety do formy (...) lub zewnątrzoponowym (rzadziej stosowane jest znieczulenie ogólne), co pozwala na szybsze...

Komplikacje po cesarskim cięciu

Ból brzucha po cesarce

Ból brzucha po cesarce jest nieuniknionym elementem połogu. Zazwyczaj jest to tępy, palący ból w okolicy rany pooperacyjnej, który wzmaga się podczas (...) tygodni. Po cięciu cesarskim boli również podbrzusze − to wynik kurczącej się...