Trwa ładowanie...

Pomarańcza. Skąd pochodzi, jakie ma właściwości?

 Ewa Rosiecka
04.11.2021 11:51
Pomarańcza
Pomarańcza (Adobe Stock)

Pomarańcza jest najbardziej powszechnym i cenionym spośród wszystkich cytrusów, z uwagi na orzeźwiający, pyszny smak i wspaniały zapach, oraz korzystne dla zdrowia działanie. Udowodniono, że picie soku pomarańczowego zmniejsza ryzyko wystąpienia białaczki u dzieci. Jakie jeszcze ma właściwości? Czy można jeść pomarańcze w ciąży?

spis treści

1. Skąd pochodzi pomarańcza?

Pomarańczę jako pierwsi docenili mieszkańcy południowych Chin i Indii. W Europie jest znana od X wieku, kiedy to dotarła do nas jej gorzka wersja. To właśnie z tej odmiany powstała słodka pomarańcza, która rozprzestrzeniła się w krajach obu Ameryk.

Drzewo pomarańczowe to obecnie jedna z najczęściej uprawianych roślin na świecie. Pomarańcze mają doskonały zapach i smak, a oprócz tego wiele prozdrowotnych właściwości. Jakie dokładnie?

2. Właściwości pomarańczy

Pomarańcza jest wspaniałym źródłem witaminy C, witamin z grupy B i beta-karotenu, dzięki czemu wzmacnia odporność i chroni przed wirusami. Warto jeść również błonki oddzielające cząstki owocu, ponieważ są dobrym źródłem flawonoidów i błonnika.

Zobacz film: "Webinar Fisher Price_Rozwój ruchowy dziecka – o czym pamiętać na każdym etapie?"

Olejek pomarańczowy otrzymywany z owoców, pędów i kwiatów ma właściwości antydepresyjne i uspokajające. Ponadto pomarańcza zawiera wiele substancji czynnych, pozytywnie wpływających na pracę układu odpornościowego, trawiennego i krwionośnego.

Czy owoce możemy jeść bez ograniczeń?
Czy owoce możemy jeść bez ograniczeń?

Ćwiartka średniej wielkości arbuza ma tyle samo kalorii co dziesięć garści truskawek. Pięć garści truskawek

przeczytaj artykuł

Pomarańcza, a dokładniej sok z niej wyciskany, dzięki zawartości wyżej wspomnianych flawonoidów, działa również przeciwnowotworowo. Udowodniono, że picie soku pomarańczowego zmniejsza ryzyko wystąpienia białaczki u dzieci, a także może zapobiegać nowotworom sutka, jelita grubego i wątroby.

Warto jednak pamiętać, że sok z pomarańczy w dużych ilościach może też wykazywać działanie toksyczne (podwyższony poziom potasu we krwi - hiperkaliemia). Szczególnie uważać powinny osoby z nadciśnieniem, upośledzoną czynnością nerek, cukrzycą oraz dzieci.

3. Pomarańcze w ciąży

Podobnie jak wszystkie cytrusy, pomarańcze mogą powodować alergię, stąd też ciężarne powinny ograniczyć ich spożywanie. Zawsze warto je wcześniej dokładnie umyć lub wyparzyć, ponieważ opryski chemiczne mogą być szkodliwe dla naszego dziecka.

4. Czy pomarańcze pomagają schudnąć?

Spożywanie pomarańczy może pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Jeden owoc dostarcza około 70 kcal, a dzięki zawartości błonnika po zjedzeniu pomarańczy odczuwamy sytość.

Niski indeks glikemiczny powoduje, że glukoza nie wzrasta gwałtownie po spożyciu tego owocu, a tym samym nie stymuluje szybkiego wzrostu insuliny we krwi.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze