2 z 6Co jest zdrowsze: miód czy syrop klonowy?
O cennych właściwościach sezamu mówiono już tysiące lat temu. Ziarna nazywano nawet "przyprawą bogów" czy "mitycznym skarbcem". Wszystko za sprawą zawartości drogocennych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3.
Ze względu na łagodny, orzechowy smak ziaren stosowano je w kulturze wschodniej, afrykańskiej oraz śródziemnomorskiej. Nasi przodkowie sezam stosowali np. w celu aromatyzowania jedzenia. Zdawali sobie sprawę, że regularnie spożywany przyczyni się do poprawy stanu skóry.
Co jeszcze skrywa w sobie sezam? To moc odżywczych aminokwasów oraz związków fenolowych – cennych przeciwutleniaczy chroniących organizm przed rozmnażaniem się szkodliwych wolnych rodników. Oprócz tego, w ziarnach znajdziemy witaminy A i B, składniki mineralne oraz białko. To też bogactwo fitoestrogenów – związków chemicznych, które swoim działaniem przypominają estrogeny.
Zobacz też: Substancje, które mogą obniżać płodność. Są prawdopodobnie w każdym domu