3 z 6Ogórki małosolne to bogactwo składników odżywczych
Ogórki małosolne są niskokaloryczne - w 100 gramach mają tylko 11 kcal. Dzięki procesowi kiszenia są też lekkostrawne. Co ważne, w procesie fermentacji askorbinaza zawarta w świeżych ogórkach ulega rozpadowi.
Substancja ta powoduje rozkład witaminy C, dlatego świeżych ogórków nie powinno się podawać z innymi produktami bogatymi w witaminę C. W ogórkach małosolnych nie ma tego enzymu, więc bez obaw można je dodawać do sałatek.
Ogórki małosolne są też bogate w witaminy z grupy B (B2, B3, B6, B12), E i K.
Na ogórki małosolne uważać powinny osoby, które są na diecie niskosodowej. W 100 gramach znajduje się ok. 500 mg sodu.
Zobacz też: Włosy wypadają garściami, ciśnienie wzrasta. Symptomy mylone z chorą tarczycą