Nasiona słonecznika. Dlaczego warto je podawać dzieciom?
Nasiona słonecznika to cenne źródło błonnika, witamin z grupy B oraz białka, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mogą być podawane dzieciom już od 9. miesiąca życia. Jakie są właściwości nasion słonecznika? Dlaczego warto je włączyć do diety dziecka?
1. Krótka historia słonecznika
Słonecznik to roślina pochodząca z Ameryki Północnej, gdzie reprezentowany jest przez ponad 100 gatunków. W formie jadalnej znamy go dzięki carowi Piotrowi Wielkiemu, żyjącemu na przełomie XVII i XVIII wieku, który rozpowszechnił go w Rosji. Władca ten zapoczątkował także państwowy program badań nad uprawą tej rośliny oraz jej wykorzystaniem.
W wyniku tych działań to właśnie rosyjscy emigranci rozwinęli w USA produkcję słonecznika na dużą skalę. Aktualnie najwięcej słonecznika produkuje Rosja i Argentyna (z przeznaczeniem na olej) oraz USA (z przeznaczeniem na pestki).
2. Nasiona słonecznika - właściwości
Nasiona słonecznika to doskonałe źródło witaminy E, B1, B3, żelaza, potasu, cynku i magnezu. Zawiera duże ilości białka, błonnika i wapnia, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Jedno ziarno słonecznika zawiera 40% tłuszczu w postaci kwasu linolowego, który ulega przemianom do związków chroniących układ naczyniowo-sercowy przed destrukcyjnymi zmianami oraz odpowiedzialnych za układ immunologiczny organizmu.
Dzięki zawartości tych mikroelementów nasiona słonecznika:
- wspomagają odporność;
- poprawiają pracę układu nerwowego i krwionośnego;
- działają przeciwstarzeniowo;
- chronią organizm przed powstawaniem zakrzepów krwi;
- obniżają poziom cholesterolu;
- poprawiają przemianę materii;
- zmniejszają ryzyko chorób serca;
- obniżają ciśnienie krwi;
- wzmacniają zęby i kości;
- łagodzą objawy alergii;
- poprawiają jakość plemników;
- biorą udział w regeneracji komórek, reakcjach odpornościowych oraz regulacji hormonalnej;
- wzmacniają włosy i paznokcie.
Warto pamiętać jednak, że nasiona słonecznika są tłuste i mają sporo kalorii. W 100 g łuskanych nasion znajduje się 2572 kcal, a duża garść ziaren to około 25 g.
3. Nasiona słonecznika w diecie dziecka
Pestki słonecznika można podawać dzieciom od 9. miesiąca życia. Niemowlakom najlepiej jest je prażyć, w przypadku alergii zaś wskazane jest je ugotować.
Nasiona słonecznika możemy podawać jako dodatek do sałatek, w pieczywie, oraz w ciasteczkach lub po prostu, jako przegryzkę.
Prażone nasiona słonecznika to także świetny dodatek do zup - kremów, do panierek do mięs, kasz, i makaronów. Na ich bazie możemy zrobić również chałwę lub hummus.
Najzdrowsze są jednak ziarna nieprażone i niesolone, w łupinach, gdyż łuski zapobiegają utracie kwasów tłuszczowych i niektórych witamin, które giną w procesie utleniania.