Trwa ładowanie...

Najgorsza herbata. Może uszkodzić jelita i mózg

Avatar placeholder
05.10.2023 18:16
Najgorsza herbata. Może uszkodzić jelita i mózg
Najgorsza herbata. Może uszkodzić jelita i mózg (Getty Images)

Spożywanie różnorodnych herbat może mieć wiele zalet dla zdrowia. Niektóre z nich są zalecane jako wsparcie w leczeniu takich problemów jak wzdęcia czy przemęczenie. Jednak nie wszystkie z nich są bezpieczne - niektóre mogą przynosić więcej szkody niż korzyści, prowadząc nawet do rozwoju poważnych schorzeń. Jest to aspekt szczególnie istotny dla przyszłych mam.

spis treści

1. Wpływ spożywania herbaty na zdrowie

Spożywanie herbaty na co dzień jest głęboko zakorzenione w codziennym życiu wielu Europejczyków. W niektórych krajach ten zwyczaj jest traktowany wręcz jak rytuał. Nic dziwnego, herbata posiada szereg korzystnych dla zdrowia właściwości, jest smaczna i doskonale komponuje się jako dodatek do posiłków.

Na półkach sklepowych dostępne są rozmaite rodzaje herbat - od zielonych, przez czerwone, żółte, białe, aż do czarnych i ziołowych. Rodzaj herbaty decyduje o jej właściwościach oraz o tym, czy podana w formie naparu przyniesie pożądane efekty.

Zobacz film: "Pytanie mamy - odc. 5. Sezon infekcyjny u dzieci"

Niektóre rodzaje herbaty mają właściwości niezwykle korzystne dla zdrowia - biała herbata, na przykład, obfituje w antyoksydanty, które wspomagają ochronę przed zawałem serca. Herbata zielona zasługuje na uwagę nie tylko ze względu na wsparcie koncentracji i przyspieszenie metabolizmu, ale i jako źródło żelaza oraz witamin E i C. Niemniej jednak, nie wszystkie rodzaje herbat są odpowiednie dla każdego, a niektóre mogą stanowić realne zagrożenie dla zdrowia. Szczególną ostrożność w korzystaniu z różnego rodzaju naparów powinny zachować przede wszystkim kobiety w ciąży.

Wybierając herbatę, warto pamiętać, że może ona przynieść więcej szkody niż korzyści
Wybierając herbatę, warto pamiętać, że może ona przynieść więcej szkody niż korzyści (GettyImages)

2. Herbata o działaniu oczyszczającym

Stykamy się z licznymi reklamami suplementów diety i herbat o działaniu oczyszczającym. Należy jednak mieć na uwadze, że korzystanie z nich może wiązać się z poważnym ryzykiem. Eksperci szczególnie ostrzegają przed liśćmi senesu, które mogą w krótkim czasie uzależnić organizm, prowadząc do problemów z regulacją wypróżnień.

Konsumowanie tych herbatek w nadmiarze może prowadzić do uszkodzeń jelit oraz wywołać biegunkę, co skutkuje utratą płynów, czego efektem jest odwodnienie, a także utrata soli mineralnych.

3. Herbaty do picia podczas ciąży

Kobiety w ciąży muszą zachować szczególną ostrożność podczas spożywania herbaty czarnej. Ta odmiana herbaty ma wysoką zawartość teiny, substancji podobnej do kofeiny. Ponadto, jej konsumpcja może prowadzić do spadku poziomu kluczowych minerałów i witamin, takich jak żelazo, wapń, cynk i kwas foliowy, co jest niebezpieczne dla prawidłowego rozwoju płodu.

Z drugiej strony, herbata czerwona jest zalecana dla przyszłych matek, ponieważ jest bogata w antyoksydanty i nie ma w sobie teiny. Dodatkowo przynosi ulgę w dolegliwościach takich jak mdłości, które są częste w czasie ciąży. Warto jednak zwrócić szczególną uwagę na herbacianą odmianę Pu-erh, której lepiej unikać, gdyż może powodować utratę minerałów z organizmu.

Jakie herbaty w ciąży?
Jakie herbaty w ciąży? (GettyImages)

4. Spożycie herbaty z cytryną przez kobiety w ciąży

Eksperci zalecają przyszłym mamom, by unikały picia herbaty z dodatkiem cytryny. Jakie jest tło tej rekomendacji? Otóż, liście herbaty naturalnie zawierają glin (aluminium), z którego około 25 proc. przechodzi do naparu podczas zalania liści ciepłą wodą. Glin przez organizm człowieka nie jest przyswajany, chyba że do napoju herbaty dodamy cytrynę.

Podczas dodawania cytryny następuje reakcja chemiczna, której wynikiem jest stworzenie i przyswojenie przez organizm cytrynianu glinu. Twórcy naukowi sugerują, że może to prowadzić do uszkodzenia mózgu i ewentualnego rozwoju choroby Alzheimera.

5. Picie herbaty z mlekiem przez kobiety w ciąży

Konsumpcja herbaty z odrobiną mleka okazuje się korzystnym pomysłem dla przyszłych mam, gdyż może wpływać korzystnie na proces laktacji. Należy jednak pamiętać o umiarze i nie wprowadzać takiej mikstury do codziennego menu. Dodanie mleka do herbaty niestety obniża jej działanie antyoksydacyjne, a także podwyższa wartość kaloryczną tego napoju.

6. Ziołowe napary w ciąży

Napary z ziół od dawna są cenione za swoje dobroczynne właściwości. Trzeba jednak mieć na uwadze, że w trakcie ciąży działanie niektórych ziół może okazać się potencjalnie szkodliwe (na przykład dziurawca, żeń-szenia czy krwawnika pospolitego). Z tego powodu zawsze zaleca się konsultację z lekarzem przed wprowadzeniem jakichkolwiek ziół do diety.

Niektóre zioła są zupełnie bezpieczne dla kobiet oczekujących dziecka, np. mięta - o udowodnionych właściwościach łagodzenia nudności i wymiotów, pokrzywa - korzystnie wpływająca na utrzymanie prawidłowych wartości cukru we krwi, * rumianek - zioło o działaniu uspokajającym i relaksującym.

7. Parzenie herbaty z żywokostu

Roślina, znana jako żywokost, została wycofana ze sprzedaży w wielu krajach świata. Powodem takich działań są zawarte w niej alkaloidy, które mogą wywołać uszkodzenia wątroby. Oficjalne rekomendacje stanowią, że zioło to powinno być stosowane jedynie zewnętrznie. Potrafi szybko zabezpieczać uszkodzone partie skóry, jednocześnie hamując rozwój infekcji. To naturalne zioło jest powszechnie zalecane do stosowania na hemoroidy oraz rozstępy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze