Trwa ładowanie...

Pokrzywa w ciąży

Avatar placeholder
Joanna Krocz 31.05.2017 22:25
Pokrzywa w ciąży
Pokrzywa w ciąży (Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY)

Pokrzywa w ciąży jest zalecana przez lekarzy i dietetyków, ponieważ zawiera dużo wapnia, żelaza i witamin. Herbata z pokrzywy pita po urodzeniu dziecka wzmaga produkcję mleka w piersiach i pomaga w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu. Obrzęki ciała  znikają bez śladu, łatwiejszy jest też powrót do dawnej sylwetki. Picia herbaty z pokrzywy nie zaleca się natomiast kobietom z niewydolnością nerek, ponieważ działa ona moczopędnie, co może obciążać te narządy. Lecznicze działanie rośliny doceniano od dawna w medycynie ludowej. Pokrzywa zwyczajna obfituje przede wszystkim w mikroelementy, witaminy, kwasy organiczne i związki aminowe.

spis treści

1. Skład wyciągu z pokrzywy

Ziele pokrzywy może być przyjmowane pod wieloma postaciami: nalewki, soku, wyciągu, herbaty, dodatku do potraw. Do przyrządzenia różnych postaci zielarskich wykorzystuje się zazwyczaj liście tej rośliny, które **doskonale nadają się na płukanki do włosów i napary. Soki i nalewki z pokrzywy najlepiej przygotowywać z kłącza rośliny i łodyg. W wielu aptekach i sklepach zielarskich herbata z pokrzywy** jest dostępna w postaci gotowej mieszanki herbacianej. Jakie lecznicze związki zawiera wyciąg z pokrzywy? Na uwagę zasługuje superlektyna UDA, która hamuje rozwój wirusów. Cenne są również łatwo przyswajalne przez organizm mikroelementy takie jak: wapń, fosfor, żelazo, siarka, potas, sód i jod. Ze względu na to, że regulują one przebieg wielu procesów metabolicznych, są bardzo istotne dla kobiet w ciąży.

Jeśli przyszła mama cierpi na krwawienia w ciąży lub ma problemy z krzepliwością krwi i bólami kości bądź stawów, powinna pić herbatę z pokrzywy. Pokrzywa zwyczajna obfituje bowiem w witaminę K, garbniki i flawonoidy, które działają przeciwkrwotocznie, ułatwiają wchłanianie wapnia oraz pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu. Ważnymi witaminami w składzie wyciągu z pokrzywy są również witaminy C oraz B2. Witamina C wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami w ciąży, a witamina B2 zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i zapobiega stanom zapalnym błon śluzowych. Ponadto kwas pantotenowy działa przeciwzapalnie i przyspiesza proces regeneracji tkanek. Inne cenne składniki pokrzywy zwyczajnej to: beta-karoten, olejki eteryczne, fitosterole, karotenoidy oraz serotonina.

2. Właściwości pokrzywy

Zobacz film: "Zdrowotne właściwości pokrzywy"

Pokrzywa zwyczajna poprawia stan włosów, paznokci i cery. Wypadanie włosów w ciąży czy nieestetyczne zmiany skórne nie muszą być twoją bolączką, jeśli będziesz popijała raz na jakiś czas herbatę z pokrzywy. Napój z tej rośliny może również być pomocny w leczeniu dny moczanowej, ponieważ oczyszcza organizm z toksyn i kwasu moczowego. Jest szczególnie zalecany w przypadku obniżonej odporności, gdy kobieta narażona zostaje na działanie wirusów i bakterii – np. w porze jesienno-zimowej. Gdy masz zatkane zatoki, a opuchnięta śluzówka nosa utrudnia ci oddychanie, pij herbatę pokrzywową, ponieważ ma działanie przeciwalergiczne. Pomaga leczyć katar sienny. Pokrzywowe napoje warto też przyjmować, gdy masz cukrzycę ciążową, ponieważ ziele pokrzywy wpływa na emisję enzymów z trzustki, obniżając poziom glukozy we krwi.

Anemia w ciąży także może być leczniczo wspomagana herbatą z pokrzywy. Napój dostarcza mnóstwa żelaza i przeciwdziała niedokrwistości, gdyż zwiększa poziom hemoglobiny i czerwonych ciałek we krwi. Ponadto pomaga w leczeniu zakażeń dróg moczowych – szczególnie niebezpiecznych w czasie ciąży. Wspomaga trawienie i pobudza żołądek do produkcji soków, jednocześnie zapobiegając wrzodom. W przypadku infekcji górnych dróg oddechowych w ciąży, pokrzywa pomaga w odkrztuszaniu flegmy. Herbata z pokrzywy przeciwdziała chorobom wątroby, śledziony i dróg żółciowych. Liście pokrzywy pomagają łagodzić obrzęki ciała i bolesne skurcze, np. skurcze łydek. Regularne picie takiej herbaty zmniejsza ryzyko zapalenia nerwów, rwy kulszowej i lumbago.

3. Przeciwwskazania do stosowania pokrzywy

Przeciwwskazania do picia herbaty pokrzywowej i wykorzystywania innych preparatów zielarskich z pokrzywy stanowią:

  • cysty na macicy,
  • nowotwory macicy,
  • krwotoki z dróg rodnych spowodowane polipami,
  • choroby leczone chirurgicznie,
  • przewlekłe choroby nerek,
  • stosowanie leków przeciwcukrzycowych.

Herbatę z pokrzywy można pić w czasie ciąży, czasami nawet jest ona zalecana przez lekarzy propagujących medycynę naturalną. Warto jednak pamiętać o zachowaniu zdrowego rozsądku. Nie przesadzaj zatem z jej wykorzystywaniem, ponieważ, jak głosi mądre powiedzenie: co za dużo, to niezdrowo. Zaleca się picie herbaty z pokrzywy na czczo, bez cukru, maksymalnie trzy razy tygodniowo. Zniechęcać może lekko cierpki smak napoju, jednak idzie się do niego przyzwyczaić. Większa ilość wypijanego naparu wpływa na organizm przeczyszczająco i wzmaga uczucie pragnienia. Wniosek jest jeden: możesz wspomagać się w ciąży zielem pokrzywy, ale z umiarem.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze