Na stres i dobry wygląd. Płatki drożdżowe nowym superfoods
Są źródłem witamin z grupy B, cennego białka i błonnika. Pozytywnie wpływają na stan włosów, skóry i paznokci. Niwelują stres, poprawiają humor i zwalczają bezsenność. Teraz możesz przygotować je w zaciszu własnego domu. Mowa o płatkach drożdżowych – nowym, smacznym superfood.
1. Smakują jak zupka chińska
Wyglądem przypominają bułkę tartą. Charakterystycznie smakują i pachną. Niektórzy kojarzą je ze smakiem zupek chińskich. Uspokajamy – płatki nie zawierają w sobie glutaminianu sodu. Eksperci szczególnie polecają je osobom z wysokim ciśnieniem.
W jaki sposób powstają? To suszone i nieaktywne biologicznie drożdże. Oznacza to, że nie fermentują w przewodzie pokarmowym. Ich spożywanie nie powoduje odbijania, wzdęć czy uczucia pełności w brzuchu. Okazuje się, że to produkt od lat uwielbiany przez wegan i wegetarian, gdyż dzięki zawartości składników odżywczych z powodzeniem może zastąpić mięso.
2. Zamiennik drożdży
Płatki mogą być alternatywą dla zwykłych drożdży, które chociaż nieprzyjemnie pachną i smakują, są bogactwem wielu substancji odżywczych. Znajdziemy je w sklepach ze zdrową żywnością.
Możemy jednak sprawić, by były jeszcze lepsze. Bez problemu przygotujemy je samodzielnie w zaciszu własnego domu. Dobra wiadomość dla osób na diecie – płatki drożdżowe zawierają tylko niewielkie ilości tłuszczu. Polecamy je również osobom zmagającym się z chronicznym stresem. Witaminy z grupy B, które znajdziemy w płatkach, znacznie go zniwelują. Regularne spożywanie poprawi też koncentrację i zwalczy bezsenność.
Zobacz też:
3. Moc witamin i składników
Płatki drożdżowe zawierają również sporo magnezu, żelaza, wapnia, miedzi, chromu i cynku. Wszystkie te składniki mineralne są niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. W jaki sposób je spożywać? Idealnie pasują do orzechów, warzyw, past do kanapek, różnego rodzaju kasz, a nawet do pizzy i zapiekanek.
Obróbka termiczna nie powoduje utraty ich cennych substancji odżywczych. Niektóre osoby stosują je jako alternatywę do panierki do kotletów. Chociaż nie zawierają laktozy, mogą mieć w sobie gluten. Właśnie dlatego warto czytać opakowania.
4. Jak je zrobić samodzielnie?
Do przygotowania płatków drożdżowych potrzebujemy dwóch kostek drożdży, 1/3 szklanki ciepłej i przegotowanej wody oraz kilka ziarenek cukru. Możemy go zamienić też na melasę buraczaną, syrop klonowy bądź cukier z agawy.
Drożdże powinny być trzymane w temperaturze pokojowej. Następnie kruszymy je i wrzucamy do słoika. Dodajemy przegotowaną wodę i cukier. Po wymieszaniu składników, szklany pojemnik przykrywamy folią, którą wcześniej nakłuwamy. Drożdże muszą mieć dostęp do powietrza.
Słoik trzymamy przez godzinę w ciepłym miejscu. Co 20 minut do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru. Kolejnym krokiem jest wylanie masy na blaszkę i pieczenie w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Piekarnik następnie wyłączamy, a drzwiczki otwieramy, by płatki wyschły w cieple.
20 minut później na nowo włączamy piekarnik. Pieczemy w 120 stopniach przez godzinę. Po tym czasie płatki kruszymy w dłoniach i przesypujemy do szklanego słoja.
Polecamy spożywać trzy łyżki płatków drożdżowych dziennie.