Trwa ładowanie...

Mycie mandarynek. Czy jest konieczne?

Avatar placeholder
Luiza Nowak 03.12.2018 08:36
Na skórce mandarynek możemy znaleźć m.in. substancje grzybobójcze
Na skórce mandarynek możemy znaleźć m.in. substancje grzybobójcze (123RF)

Mandarynki to jedne za najchętniej wybieranych owoców w okresie zimowym. Są słodkie i soczyste. Ale czy są dla nas bezpieczne? Okazuje się, że na skórce tych cytrysów znajdują się substancje, które mogą np. wywołać alergię. Warto więc zmienić nawyki i zacząć myć mandarynki przed jedzeniem.

1. Sezon na mandarynki

Zima, głównie w okolicach Bożego Narodzenia, to okres, w którym w wielu domach pojawiają mandarynki. Te owoce królują na stołach i są codzienną przekąską. W końcu nic tak nie kojarzy się ze świętami jak zapach piernika i właśnie te niewielkie pomarańczowe cytrusy.

Czy należy myć mandarynki przed jedzeniem? Większość z nas tego nie robi. Jednak okazuje się, że może to być błąd. Skórka, którą obieramy, aby dostać się do soczystego i słodkiego owocu, jest pokryta substancjami, które mogą być grożne dla naszego zdrowia.

2. Skórka mandarynek

Niestety, mandarynki, które przywożone są do sklepów mają piękną błyszczącą skórkę, jednak nie jest to zasługa natury, tylko konserwantów. Zazwyczaj pokryte są szelakiem (E904), woskiem pszczelim (E901) i woskiem carnauba (E903). Co prawda wszystkie te substancje nie zagrażają naszemu zdrowiu, ale mogą wywołać reakcje alergiczne.

Zobacz film: "Co się stanie, jeśli będziesz jeść mandarynki codziennie?"

Ponadto do konserwacji mandarynek stosowane są substancje grzybobójcze. Jednym z nich jest imazalil. To właśnie on sprawia, że owoce wytrzymują transport i mimo długiej podróży nie pleśnieją. Kontakt z tą substancją może przynieść negatywne konsekwencje dla naszego zdrowia. Eksperci uważają, że imazalil może wpływać na powstawanie komórek rakowych, a także powodować bezpłodność.

Mandarynki są już w sklepach. Zobacz, jak wybrać najlepsze
Mandarynki są już w sklepach. Zobacz, jak wybrać najlepsze [6 zdjęć]

Mandarynki, które trafiają na polskie stoły pochodzą z Hiszpanii, Grecji, Włoch i RPA. Zanim znajdą

zobacz galerię

Oprócz imazalilu, do konserowania cytrusów używa się też m.in. tiabendazolu (E233) i ortofenylofenolanu sodu (E232). Są to środki grzybobójcze. Zdaniem części ekspertów tiabendazol może mieć działanie rakotwórcze. Jednak badania nie wykazały efektów ubocznych po spożywaniu dziennej dawki tej substancji. Podobnie jest z ortofenylofenolem sodu, który nie ma zaburza funkcjonowania organizmu.

3. Jak myć mandarynki?

Jak zatem skutecznie umyć mandarynki? Najlepiej zrobić to pod ciepłą bieżącą wodą (ok. 70 stopni) za pomocą szczotki. Dokładne wyszorowanie skórki może pomóc w usunięciu zanieszczyń. Warto również pamiętać, aby po kontakcie z cytrusami dokładnie umyć ręce.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze