Właściwości skórki mandarynki
Choć wyglądem przypominają pomarańcze, w rzeczywistości są od nich zdrowsze. Małe i niepozorne owoce cytrusowe – mandarynki – szczególnie w okresie zimowym warto jeść często. Powód? Wspierają odporność. Szczególną moc zdrowotną posiada skórka mandarynek. Można z niej np. przygotować syrop przeciwkaszlowy.
Przeczytaj koniecznie
- Te dolegliwości najczęściej dotyczą kobiet. Zobacz, jak sobie z nimi radzić
- Alergicy muszą robić to inaczej!Dowiedz się więcej na ten temat
- O tej piramidzie się nie mówi. Zobacz, co powinieneś wiedzieć
- Pediatra odpowie na Wasze pytania o dziecięce dolegliwości
- **Dzieciom z reguły nie smakuje. Jak to się dzieje, że dorośli tak ją uwielbiają?**
1. Właściwości skórki mandarynki
Wiele osób uważa, że skórka mandarynki to nieprzydatny odpad i wyrzuca ją do kosza. To błąd. Owszem, skórka bywa spryskana konserwantami, ale odpowiednio wyszorowana, nie powinna zaszkodzić. Wręcz przeciwnie, może pomóc.
W skórce mandarynki znajduje się substancja o nazwie nibelytyna. To rodzaj flawonoidu, który zapobiega procesom, które prowadzą do takich schorzeń jak stłuszczenie wątroby, otyłość, miażdżyca czy cukrzyca typu 2. Dzieje się tak, ponieważ nibelytyna stymuluje geny odpowiedzialne za spalanie tłuszczów oraz wpływa na blokowanie genów, które odpowiadają za ich gromadzenie się w wątrobie. Co ciekawe, substancja występuje głównie w skórce mandarynki, w miąższu jest jej niewiele.
Skórka z mandarynek to także doskonały materiał na syrop przeciwkaszlowy. Wystarczy ją zetrzeć na tarce, zasypać cukrem i odstawić na kilka dni. Po tym czasie syrop należy przelać do butelki i pić jedną łyżeczkę dziennie. Można do niej dodać starty imbir, a cukier zastąpić miodem. Mikstura ma także działanie przeciwbólowe i może być stosowana u dzieci.
U dorosłych pierwsze objawy przeziębienia złagodzi natomiast nalewka ze skórki z mandarynek. By ją przygotować, potrzebne będzie 50 g startej skórki oraz ok. 200 ml czterdziestoprocentowego alkoholu. Skórkę zalewamy alkoholem i odstawiamy po przykryciem na tydzień w ciemne miejsce. Po tym czasie nalewkę można pić po łyżeczce dziennie. Ma działanie wzmacniające, rozgrzewające i łagodzące stany zapalne.
2. Mandarynki na raka
Przeciwdziałanie przeziębieniom i bólom gardła to niejedyne właściwości skórki mandarynek. Zespół naukowców pracujących w Leicester School of Pharmacy odkrył, że ze skórki niewielkiego cytrusa można wyekstrahować związek, który jest zdolny zabić niektóre typy komórek nowotworowych. Salvestrol Q40 przekształca się we wnętrzu tych komórek w truciznę i działa toksycznie.
Czym zatem jest Salvestrol Q40? To rodzaj fitoaleksyny, czyli substancji, której w naturze używają rośliny, by odstraszyć szkodniki. Fitoaleksyna przekształcana jest dzięki zawartemu w większych stężeniach w komórkach nowotworowych enzymowi o nazwie P450 CYP1B1. Tak zmieniony Salvestrol jest dla komórek nowotworowych aż 20 razy bardziej toksyczny niż dla komórek zdrowych.
Jak zauważają badacze, w skórce mandarynki stężenie Salvestrolu Q4 jest znacznie większe niż w miąższu tych owoców.