Łosoś z grilla
Największymi eksporterami tej ryby są USA, Kanada, Norwegia, Chile i Szwecja. Jest jednym z najlepszych źródeł białka i zdrowego tłuszczu na świecie. O kim mowa? O łososiu, oczywiście. Co takiego specjalnego znajdziemy w mięsie łososia? Charakterystyczna jest przede wszystkim wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, które chronią nasze serce, układ krążenia i skutecznie likwidują stany zapalne, takie jak reumatyzm. Ich zbawienne działanie wiąże się z ułatwianiem przepływu i wchłaniania wapnia, sodu oraz innych cząstek niezbędnych do budowy silnych komórek naszego serca.
Składniki:
- 4 kawałki łososia,
- 4 łyżki sklarowanego masła,
- sok z 2 limonek lub jednej cytryny,
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
- pół łyżeczki bazylii,
- 2 łyżeczki łagodnej papryki,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Suszone przyprawy skrop sokiem i zostaw na 15 minut. W miseczce wymieszaj masło z pietruszką i namoczonymi ziołami. Posmaruj łososia marynatą, przypraw solą i pieprzem, wstaw na co najmniej godzinę do lodówki. Opiekaj obie strony bez przykrycia przez 4-5 min na wcześniej średnio rozgrzanym ruszcie. Później dopiecz łososia częściowo przykrytego na wyższym poziomie rusztu, przez 15 min, polewając często marynatą. Podawaj z warzywami upieczonymi na grillu i czosnkowymi grzankami.
Wartość odżywcza 1 porcji (150 g): | |
---|---|
Kalorie | 341,53 kcal |
Białka | 27 g |
Węglowodany | 0.23 g |
Tłuszcze | 25,12 g |
Błonnik | 0 g |
Komentarz:
Ciekawostką dla pań jest fakt, że spożywanie ryb oleistych, czyli łososia na przykład, łagodzi bóle menstruacyjne i zapobiega wahaniom nastrojów. Poza tym, w łososiu znajdziemy bardzo duże ilości witamin D, B12 i B6, a także selenu, fosforu i magnezu. Warto pamiętać również, że jest to doskonałe źródło wartościowego białka, które spokojnie może zastąpić nam mięso.