Łosoś po benedyktyńsku

Chleb focaccia, użyty w podanym przepisie, to włoski chleb podawany do obiadu. Jest on zawsze płaski, prostokątny, z wydrążonymi dołkami po całej powierzchni oraz posypany ziołami.

Składniki:

  • włoski chleb focaccia,
  • filet z łososia,
  • cebula,
  • zielony groszek,
  • czerwona papryka,
  • jaja,
  • świeży sok z cytryny,
  • masło,
  • oliwa z oliwek,
  • awokado,
  • papryka ostra,
  • biały ocet.

Zobacz film: "Wykorzystaj zioła w kuchni"

Łosoś z włoskim chlebem
Łosoś z włoskim chlebem

Chleb focaccia, użyty w podanym przepisie, to włoski chleb podawany do obiadu. Jest on zawsze płaski,...

zobacz galerię

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik. Umyj łososia, a następnie osusz. Skrop kawałki ryby sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, po czym wrzuć na patelnię i obsmaż z każdej strony na złoty kolor. Odstaw na bok. Cebulę obierz z łupiny, umyj i posiekaj. Podsmaż na tej samej patelni, po czym dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i groszek. Przykryj składniki i duś na średnim ogniu, aż zrobią się miękkie. Po tym czasie odstaw. Przygotuj naczynie żaroodporne. Chleb focaccia pokrój w grubsze kromki i wyłóż spód naczynia. Następnie połóż łososia. W niedużej misce połącz stopione masło, ocet i jajka i miksuj, aż osiągniesz jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem. Mieszankę wlej do rondla i, cały czas mieszając, gotuj do momentu, w którym sos zgęstnieje. Zalej nim łososia i chleb, na wierzchu ułóż kawałki awokado. Zapiekaj przez 20 minut bez przykrycia. Podawaj od razu.

Komentarz:

Chleb focaccia idealnie komponuje się z potrawami z ryb, zwłaszcza z delikatnym smakiem łososia. Przyprawiony na ostro łosoś to świetny pomysł na oryginalny obiad.

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
Kalorie 312,36 kcal
Białka 9,04 g
Węglowodany 25,72 g
Tłuszcze 15,74 g
Błonnik 6,72 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!