Łosoś po benedyktyńsku
Chleb focaccia, użyty w podanym przepisie, to włoski chleb podawany do obiadu. Jest on zawsze płaski, prostokątny, z wydrążonymi dołkami po całej powierzchni oraz posypany ziołami.
Składniki:
- włoski chleb focaccia,
- filet z łososia,
- cebula,
- zielony groszek,
- czerwona papryka,
- jaja,
- świeży sok z cytryny,
- masło,
- oliwa z oliwek,
- awokado,
- papryka ostra,
- biały ocet.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik. Umyj łososia, a następnie osusz. Skrop kawałki ryby sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, po czym wrzuć na patelnię i obsmaż z każdej strony na złoty kolor. Odstaw na bok. Cebulę obierz z łupiny, umyj i posiekaj. Podsmaż na tej samej patelni, po czym dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i groszek. Przykryj składniki i duś na średnim ogniu, aż zrobią się miękkie. Po tym czasie odstaw. Przygotuj naczynie żaroodporne. Chleb focaccia pokrój w grubsze kromki i wyłóż spód naczynia. Następnie połóż łososia. W niedużej misce połącz stopione masło, ocet i jajka i miksuj, aż osiągniesz jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem. Mieszankę wlej do rondla i, cały czas mieszając, gotuj do momentu, w którym sos zgęstnieje. Zalej nim łososia i chleb, na wierzchu ułóż kawałki awokado. Zapiekaj przez 20 minut bez przykrycia. Podawaj od razu.
Komentarz:
Chleb focaccia idealnie komponuje się z potrawami z ryb, zwłaszcza z delikatnym smakiem łososia. Przyprawiony na ostro łosoś to świetny pomysł na oryginalny obiad.
Wartość odżywcza 1 porcji (150 g): | |
---|---|
Kalorie | 312,36 kcal |
Białka | 9,04 g |
Węglowodany | 25,72 g |
Tłuszcze | 15,74 g |
Błonnik | 6,72 g |