5 z 8Jak zrobić lody cytrynowo-imbirowe?
Składniki:- 500 ml śmietanki 30-procentowej; - 250 ml mleka; - 5 żółtek; - 3/4 szklanki cukru; - spory korzeń świeżego imbiru; - cytryna; - szczypta soli.
Imbir obierz i pokrój na plastry. Mleko i śmietankę przelej do rondelka, dodaj sól, imbir i podgrzewaj na wolnym ogniu aż się zagotuje. Zdejmij z ognia, dodaj skórkę otartą z cytryny i odstaw na godzinę.
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę. Ponownie podgrzej mleko z imbirem i śmietanką. Zahartuj masę z żółtek, wlewając do niej pól szklanki gorącego płynu imbirowego. Następnie przelej delikatnie żółtka do śmietanki z mlekiem i podgrzewaj cały czas mieszając aż masa zgęstnieje.
Zdejmij z ognia, przecedź przez gęste sito, wystudź i dodaj sok z cytryny.
Schłodzoną masę przelej do maszyny do lodów, a gdy ta skończy pracę, do pojemnika na lody. Wstaw do zamrażalnika na cztery godziny. Wyjmij 15 minut przed podaniem.