Lody najlepiej jeść zimą

Okazuje się, że spożywanie zimnych przekąsek o tej porze roku jest dobre dla zdrowia. Lody zniwelują bóle gardła oraz zmiejszą obrzęk przy infekcji. To także bogactwo wielu witamin i składników mineralnych. Ale dlaczego właśnie zimą warto po nie sięgać?

Jedzenie lodów w zimie polecane jest osobom po ekstrakcji zębaJedzenie lodów w zimie polecane jest osobom po ekstrakcji zęba
Źródło zdjęć: © 123rf
Magdalena Bury

Lody jedzmy zimą!

Lody powinniśmy jeść zimą. Dlaczego? Jest to związane z temperaturą otoczenia, która jest bardzo podobna do temperatury spożywanej przekąski. Gardło nie odczuje wtedy tzw. szoku temperaturowego. Gdy spożywamy je w lecie, różnica temperatur jest zdecydowanie większa. Wtedy nietrudno o infekcję gardła, a nawet zapalenie śluzówki.

Działa to bardzo podobnie do wyjścia z klimatyzowanego pomieszczenia na upał. Organizm traci wtedy w pewnym stopniu odporność. W rezultacie latem też zdarzają nam się przeziębienia i zapalenia gardła. Wiedzą o tym także mieszkańcy upalnych krajów. Właśnie dlatego tak często piją ciepłą herbatę w upalne dni.

Spożywanie lodów leczy też różnego rodzaju uszkodzenia gardła. Niektórzy pediatrzy i lekarze zalecają nawet ich jedzenie osobom zmagającym się z anginą. Tego rodzaju opinie warto jednak traktować tylko jako po części prawdziwe.

Nie zamrażaj rozmrożonych lodów

Spożywanie lodów w zimie przez dzieci może być dobre dla ich zdrowia
Spożywanie lodów w zimie przez dzieci może być dobre dla ich zdrowia © 123rf

Chłód lodów może złagodzi ból, ale nie "zamrozi" panoszących się bakterii i wirusów. Zmniejszy jedynie obrzęk gardła. Dodatkowo, jeżeli to ropna forma anginy, możemy sobie tylko zaszkodzić.

Lody powinny spożywać z kolei osoby po ekstrakcji zęba czy usunięciu migdałków. Niska temperatura zahamuje krwotok oraz zmniejszy obrzęk policzków czy okolic szyi. Nie polecamy jednak jedzenia lodów na dworze osobom niezahartowanym lub po przebytej chorobie. Spożywanie ich w ujemnej temperaturze może wychłodzić już i tak wyziębiony i mało odporny organizm.

Przeczytaj koniecznie

Wiele witamin i składników mineralnych

W lodach znajdziemy zestaw wielu witamin i składników mineralnych (potas czy fosfor) niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. To także źródło białka. Najważniejszym składnikiem lodów jest jednak wapń odpowiedzialny za prawidłową pracę mięśni, budowę kości i za optymalny poziom ciśnienia krwi.

Lody to bogactwo owoców, które zawierają wiele witamin, np. tych z grupy B – tak bardzo potrzebnych w okresie jesienno-zimowym. Warto jednak przed zakupem skontrolować ich skład. Producenci dodają bowiem do lodów wiele sztucznych barwników, substancji słodzących i innych konserwantów.

Najlepszym wyborem zawsze będzie przygotowanie lodów samodzielnie. Pamiętajmy także, że są one bardzo kaloryczne. 60 g przysmaku o smaku śmietankowym to 87 kcal, a te z dodatkiem polewy czekoladowej – 174 kcal. Dwie gałki w tygodniu w zupełności wystarczą.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?