4 z 7Kiwi pełne witamin i minerałów
Ten smaczny owoc to kopalnia witamin C, B, A oraz K i E. Znajdziemy w nim ryboflawinę, kwas foliowy i tiaminę oraz błonnik. Jest źródłem minerałów, takich jak żelazo, wapń, fosfor, potas czy cynk.
Kiwi pomoże strawić ciężkostrawny posiłek, szczególnie ten bogaty w białko. Naukowcy z Massey University w Nowej Zelandii odkryli, że kiwi zawiera enzym, który ułatwia trawienie protein i zmniejsza dyskomfort po posiłku.
Kiwi to także doskonałe źródło luteiny. Substancja ta chroni przez rozwojem zaćmy i zwyrodnieniem plamki żółtej. Kiwi pomaga także w zaparciach - to dzięki błonnikowi, który ma właściwości przeczyszczające. Błonnik obniża także cholesterol i oczyszcza organizm z toksyn. Z kolei witamina E chroni przed działaniem wolnych rodników i naprawia uszkodzone komórki. Kiwi ma więc właściwości antynowotworowe.
Zobacz także: Dlaczego warto jeść brzoskwinie?