4 z 8Kiełki rzodkiewki
Zamiast nafaszerowanej nawozami sztucznymi i zazwyczaj pustej w środku rzodkiewki, podaj dziecku na śniadanie kanapkę z jej kiełkami. Są one pikantne w smaku, do złudzenia przypominają korzeń. Mają jednak dużo więcej zdrowotnych właściwości.
Kiełki rzodkiewki są remedium na zatkany nos i nieżyt gardła. Zawdzięczają to dużym ilościom witaminy C. Działają wykrztuśnie, oczyszczają drogi oddechowe, podnoszą odporność.
Są bogatym źródłem jodu, potasu, magnezu, czyli pierwiastków, które przyspieszają przemianę materii. Zawierają witaminy z grupy B oraz A, E, H, kwasy omega, błonnik. Odkażają i działają przeciwzapalnie. Nie pozwalają na rozwój bakterii i drożdży.
Redakcja poleca: “Sokoliki”, “Morlinki”, a może parówki z Lidla? Sprawdziliśmy, które warto kupować dziecku