Kiełki brokułów a cukrzyca

W badaniu z wykorzystaniem placebo, które zostało opublikowane w "Science Translational Medicine", wykazano, że zawarty w kiełkach brokuła sulforafan okazał się korzystny dla otyłych pacjentów z cukrzycą typu 2. Niezależnie od tego, jak podchodzisz do ich smaku, powinieneś jeść ich więcej, zwłaszcza jeśli masz cukrzycę lub chcesz się przed nią uchronić.

Jak wygląda życie z cukrzycą? Obejrzyj nasz film:

Ponad 300 milionów ludzi na całym świecie cierpi obecnie na cukrzycę typu 2, która może doprowadzić do udaru, niewydolności nerek, ślepoty, zawału serca, a nawet amputacji kończyn.

Leczenie nie jest łatwe. Popularny lek na cukrzycę Metformina powoduje bowiem skutki uboczne, takie jak wzdęcia, biegunki i ból brzucha. Ponadto nie może być on przyjmowany przez osoby z niewydolnością nerek, co jest również jednym z najczęstszych powikłań u osób z cukrzycą typu 2.

Na szczęście w niektórych przypadkach na pomoc przychodzi funkcjonalna żywność, taka jak np. ekstrakt z kiełków brokuła. Naukowcy uważają, że może okazać się on szczególnie przydatny u osób ze stanem przedcukrzycowym, czyli u tych, u których poziom cukru we krwi jest wyższy niż zwykle, ale nie aż tak jak w przypadku cukrzycy typu 2.

10 mitów dotyczących diety cukrzycowej
10 mitów dotyczących diety cukrzycowej [10 zdjęć]

Cukrzyca w organizmie pojawia się wtedy, gdy zostaje zakłócona zdolność przemiany spożywanych produktów...

zobacz galerię

Naukowcy badali 97 otyłych pacjentów przez 12 tygodni. Osoby, którym podano ekstrakt z kiełków brokuła, zauważyły znaczny spadek poziomu glukozy na czczo w porównaniu z osobami, którym podano placebo.

W rzeczywistości naukowcy stwierdzili, że sulforafan może zapobiec rozwojowi nietolerancji glukozy oraz obniżyć poziom glukozy we krwi nawet do takiego wyniku, jaki można osiągnąć podczas stosowania Metforminy.

Osoby biorące udział w badaniu zauważyły spadek glukozy w wysokości około 10 proc., co wystarczy, aby zmniejszyć powikłania związane z cukrzycą. W dodatku kiełki nie powodowały żadnych problemów żołądkowo-jelitowych.

ZOBACZ TAKŻE:

Profesor Anders Rosengren z Uniwersytetu w Göteborgu stwierdza, że kiełki brokułu mogą okazać się niezwykle użyteczne ze względu na brak efektów ubocznych i łatwość wykorzystania ich w kuchni. Sulforafan występuje także w innych roślinach, takich jak kapusta i brukselka, które również wtkazują działanie chroniące przed rozwojem cukrzycy.

Dr Rosengren powiedział, że najważniejszą terapią dla pacjentów pozostaje zmiana stylu życia, a więc zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna. Wielu osobom udało się opanować cukrzycę typu 2, eliminując rafinowane cukry i przetworzone produkty spożywcze z diety, ćwicząc, spędzając czas na słońcu i jedząc popularne superfoods.

Już teraz warto włączyć zarówno kiełki, jak i brokuły do swojej diety. Te pierwsze kupisz bez problemu za ok. 3 zł w popularnych dyskontach, takich jak Lidl czy Biedronka. Z powodzeniem możesz je dodawać do kanapek, jako dodatek do obiadu czy składnik pysznego smoothie. Mozliwości jest naprawdę wiele.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!