Karmienie piersią zmniejsza ryzyko chorób serca u dziecka
Noworodki z niską masą urodzeniową oraz dzieci karmione piersią nie dłużej niż trzy miesiące lub wcale, są bardziej narażone na przewlekłe choroby serca oraz zaburzenia metaboliczne po osiągnięciu dorosłości – wynika z badań naukowców z Northwestern Uniwersity.
1. Karmienie piersią a choroby serca
Jako bazę do swojego badania eksperci wykorzystali dane z National Longitudinal Study of Adolescent Health (Add Health) oceniające poziom białka CRP. Białko to jest jednym z biomarkerów stanu zapalnego. Jego wyższe stężenie we krwi oznacza często chorobę.
Naukowcy przeanalizowali dokumenty blisko 7000 osób w wieku od 24 do 32 lat. Szczególną uwagę zwrócili na masę urodzeniową i karmienie piersią.
W badaniach wzięły udział także rodzeństwa – pozwoliło to naukowcom zminimalizować wpływ czynników genetycznych, które mogłyby zaburzyć wynik.
W toku analiz, okazało się, że dzieci o niskiej wadze urodzeniowej (poniżej 2,5 kg) i te nie karmione piersią lub karmione krócej niż 3 miesiące miały podwyższony poziom białka CRP w wieku wczesnej dorosłości.
Ponadto, dla każdego dodatkowego 0,5 kg poziom CRP był o 5 proc. niższy. Natomiast aż o 20-30 proc. obniżony był poziom białka CRP u dzieci karmionych piersią przez minimum 12 miesięcy – w porównaniu do tych, które nie piły mleka matki wcale.
Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie medycznym ,,Proceedings of the Royal Society".
Ochrona przed chorobami serca nie jest jedyną zaletą karmienia piersią dla dziecka. Niemowlęta pijące mleko mamy są bardziej odporne na wirusy, a co za tym idzie biegunki zakaźne i zapalenia ucha środkowego.
Zawdzięczają to przeciwciałom zawartym w pokarmie kobiecym, którego nie jest wstanie odtworzyć żadne mleko modyfikowane.
Dlatego też dzieci „na piersi” rzadziej chorują, ich wizyty w przychodni często ograniczają się do szczepień ochronnych lub bilansów.
Pediatrzy zwracają uwagę, że karmienie naturalne chroni dzieci również przed zakażeniami układu oddechowego, bakteryjnym zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych czy chorobami układu moczowego, a nawet na nowotworami.
2. Pozostałe zalety karmienia piersią
Dowiedziono także, że dzieci karmione piersią są w mniejszym stopniu niż rówieśnicy karmieni butelką narażone na ryzyko nagłej śmierci łóżeczkowej.
Lepiej u nich rozwija się zmysł wzroku i jego ostrość.
Karmienie piersią to także szereg korzyści dla mam. Można tutaj wymienić:
- krótszy połóg;
- mniejsze ryzyko zachorowania na raka jajnika i raka piersi;
- mniejsze ryzyko depresji poporodowej;
- szybszy powrót do formy sprzed ciąży;
- mniejsze ryzyko złamań stawu biodrowego i osteoporozy w wieku podeszłym;
- rzadsze zachorowania na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę lub chorobę niedokrwienną serca.
Karmienie piersią zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Według niej dziecko powinno być wyłącznie karmione mlekiem matki przez 6 miesięcy. Później karmienie naturalne można kontynuować – zalecany wiek ukończenia karmienia to 2 lata, choć naukowcy zwracają uwagę, że dziecko powinno pić mleko mamy tak długo, jak długo oboje mają na to ochotę.