Karmienie piersią zmniejsza ryzyko chorób serca u dziecka

Noworodki z niską masą urodzeniową oraz dzieci karmione piersią nie dłużej niż trzy miesiące lub wcale, są bardziej narażone na przewlekłe choroby serca oraz zaburzenia metaboliczne po osiągnięciu dorosłości – wynika z badań naukowców z Northwestern Uniwersity.

1. Karmienie piersią a choroby serca

Jako bazę do swojego badania eksperci wykorzystali dane z National Longitudinal Study of Adolescent Health (Add Health) oceniające poziom białka CRP. Białko to jest jednym z biomarkerów stanu zapalnego. Jego wyższe stężenie we krwi oznacza często chorobę.

Naukowcy przeanalizowali dokumenty blisko 7000 osób w wieku od 24 do 32 lat. Szczególną uwagę zwrócili na masę urodzeniową i karmienie piersią.

Zobacz film: "Jak zaaranżować pokój dla niemowlaka?"

W badaniach wzięły udział także rodzeństwa – pozwoliło to naukowcom zminimalizować wpływ czynników genetycznych, które mogłyby zaburzyć wynik.

W toku analiz, okazało się, że dzieci o niskiej wadze urodzeniowej (poniżej 2,5 kg) i te nie karmione piersią lub karmione krócej niż 3 miesiące miały podwyższony poziom białka CRP w wieku wczesnej dorosłości.

Ponadto, dla każdego dodatkowego 0,5 kg poziom CRP był o 5 proc. niższy. Natomiast aż o 20-30 proc. obniżony był poziom białka CRP u dzieci karmionych piersią przez minimum 12 miesięcy – w porównaniu do tych, które nie piły mleka matki wcale.

Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie medycznym ,,Proceedings of the Royal Society".

Ochrona przed chorobami serca nie jest jedyną zaletą karmienia piersią dla dziecka. Niemowlęta pijące mleko mamy są bardziej odporne na wirusy, a co za tym idzie biegunki zakaźne i zapalenia ucha środkowego.

Zawdzięczają to przeciwciałom zawartym w pokarmie kobiecym, którego nie jest wstanie odtworzyć żadne mleko modyfikowane.

Dlatego też dzieci „na piersi” rzadziej chorują, ich wizyty w przychodni często ograniczają się do szczepień ochronnych lub bilansów.

Pediatrzy zwracają uwagę, że karmienie naturalne chroni dzieci również przed zakażeniami układu oddechowego, bakteryjnym zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych czy chorobami układu moczowego, a nawet na nowotworami.

2. Pozostałe zalety karmienia piersią

Dowiedziono także, że dzieci karmione piersią są w mniejszym stopniu niż rówieśnicy karmieni butelką narażone na ryzyko nagłej śmierci łóżeczkowej.

Lepiej u nich rozwija się zmysł wzroku i jego ostrość.

Karmienie piersią to także szereg korzyści dla mam. Można tutaj wymienić:

  • krótszy połóg;
  • mniejsze ryzyko zachorowania na raka jajnika i raka piersi;
  • mniejsze ryzyko depresji poporodowej;
  • szybszy powrót do formy sprzed ciąży;
  • mniejsze ryzyko złamań stawu biodrowego i osteoporozy w wieku podeszłym;
  • rzadsze zachorowania na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę lub chorobę niedokrwienną serca.

Karmienie piersią zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Według niej dziecko powinno być wyłącznie karmione mlekiem matki przez 6 miesięcy. Później karmienie naturalne można kontynuować – zalecany wiek ukończenia karmienia to 2 lata, choć naukowcy zwracają uwagę, że dziecko powinno pić mleko mamy tak długo, jak długo oboje mają na to ochotę.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!