Dlaczego warto karmić piersią?

Wokół karmienia piersią narosło wiele mitów, które są ciągle powielane. Większość z nich nie ma żadnego odzwierciedlenia w rzeczywistości i jest niestety straszeniem przyszłych mam przed tym, co rzekomo może je spotkać. Na szczęście coraz więcej świadomych kobiet stawia na naturalne karmienie, które niesie ze sobą wiele korzyści dla dziecka i dla matki.

1. Świadome karmienie

Karmienie naturalne to dość kontrowersyjny temat, który dzieli mamy na dwa obozy. Jeden z nich to radykalny obóz "laktoterrorystek" będących strażniczkami kobiecego mleka. W opozycji są mamy, które karmić nie chcą, bo obawiają się trudności wynikających z ułożenia sobie planu dnia po powrocie do pracy albo słyszały wiele przykrych historii o problemach i poświęceniach ze strony mamy.

Zobacz film: "Pomysły na rodzinną aktywność fizyczną"

Na szczęście dzięki pomocy położnych i doradców laktacyjnych karmienie piersią może być bezbolesne i przyjemne dla obu stron, dlatego warto podejść do tematu ze spokojem i z dobrym nastawieniem.

WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) zaleca wyłączne karmienie dziecka od narodzin do 6. miesiąca życia. Po tym czasie można rozpocząć rozszerzanie diety maluszka, wciąż jednak podając mu pierś do 2. roku życia. To najbardziej optymalne karmienie, które ma decydujący wpływ na rozwój dziecka. Efekty będzie można dostrzegać przez całe jego życie.

Zespół Konsultantów Sekcji Żywieniowej Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci rozszerzanie diety poza mleko (mleko mamy, czy mleko modyfikowane) zaleca od 5. miesiąca życia, poprzez stopniowe wprowadzanie pokarmów stałych, takich jak przecier warzywny, przecier owocowy czy kaszki zbożowe odpowiednie do wieku.

2. Korzyści dla dziecka

Mleko kobiece to prawdziwie magiczny pokarm. Noworodek przekonuje się o tym już od dnia narodzin, gdy ssie matczyną siarę. Posiada ona bardzo dużo witaminy A, sodu i chlorków. Dzięki wysokiemu poziomowi przeciwciał działa, ochraniając organizm maluszka. Działanie przeciwciał to również ochrona przewodu pokarmowego, tworząc swego rodzaju barierę ochronną dla dziecka.

To nie jedyne korzyści wynikające z karmienia piersią. Mleko mamy posiada m.in. laktoferynę, oligosacharydy, przeciwciała IgA czy hormony, które wzmacniają układ odpornościowy dziecka, działają przeciwzapalnie i przeciwinfekcyjnie, a także wzmacniają układ sercowo-naczyniowy.

Wieloletnie badania nad mlekiem kobiecym dowodzą, że dzieci karmione naturalnie znacznie rzadziej chorują na zakażenia przewodu pokarmowego, zakażenia dróg oddechowych, zapalenie ucha środkowego, a nawet zakażenie układu moczowego.

Karmienie naturalne zmniejsza ryzyko SIDS, czyli nagłej śmierci łóżeczkowej, oraz zachorowania na cukrzycę typu 1 i 2. A ponieważ mleko mamy zmienia swój smak w zależności od jej diety, rzutuje to także na preferencje smakowe dziecka i jego nawyki żywieniowe w przyszłości. Dzieci karmione piersią zwykle chętniej sięgają po nowe smaki w diecie i rzadziej chorują na choroby alergiczne, są narażone na nadwagę albo otyłość.

3. Korzyści dla mamy

Mamy także czerpią z karmienia wiele korzyści. Jedną z nich, często podkreślaną, jest intymny kontakt z dzieckiem, jego bliskość i poczucie spełnienia swojej roli. To jak najbardziej naturalne odczucie, które zawdzięczamy oksytocynie, czyli tzw. hormonowi szczęścia.

Podczas laktacji organizm kobiety wydziela dwa hormony: prolaktynę i oksytocynę. Ten drugi zmniejsza stężenie kortyzolu ("hormonu stresu") we krwi, a to powoduje wyciszenie, uspokojenie, redukcję stresu i spadek napięcia.

Organizm matki wytwarza oksytocynę już w trakcie porodu, dlatego ważny jest kontakt fizyczny z dzieckiem tuż po narodzinach. Warto przytulać-kangurować z maleństwem tak długo, jak jest to możliwe, bowiem kontakt „skóra do skóry” to budowanie wyjątkowej więzi między rodzicem a dzieckiem.

Ważne są również aspekty zdrowotne dla mam wynikające z naturalnego karmienia. Przede wszystkim zmniejsza ono ryzyko krwawienia poporodowego, przyspiesza regenerację macicy po porodzie oraz korzystnie wpływa na powrót do masy ciała sprzed ciąży.

Niepodważalną zaletą jest także zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka jajników lub raka piersi, zwłaszcza po okresie menopauzy. Naukowcy wykazali również, że kobiety, które karmiłu piersią, były mniej narażone na cukrzycę w późniejszym życiu.

 

Warto też wspomnieć, że karmienie naturalne jest wygodne, bo mama zawsze ma przy sobie pokarm dla maluszka, który w każdej chwili może mu podać.

Dowiedz się więcej

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.