Właściwości mleka matki

Mleko matki jest pokarmem, którego nie da się podrobić ani zastąpić. To prawdziwe bogactwo składników i minerałów, które mają decydujący wpływ na zdrowie i rozwój dziecka. Z tego powodu zaleca się schemat karmienia naturalnego, który polega na wyłącznym karmieniu piersią przez pierwsze pół roku życia dziecka, a następnie – przy rozszerzaniu diety dziecka – praktykowanie karmienia piersią nawet do dwóch lat.

1. Po pierwsze: siara

Wiele mam jeszcze przed porodem zauważa obecność siary w piersiach. Jest to swoisty starter dla noworodka, naszpikowany proteinami, witaminą A i chlorkami. Posiada także wysokie stężenie białka, soli mineralnych i leukocytów. Choć ilość siary jest niewielka i wydalana jest tylko przez 3 do 4 dni po porodzie, to w zupełności zaspokaja potrzeby nowo narodzonego dziecka.

Zobacz film: "Pomysły na rodzinną aktywność fizyczną"

Siara różni się od mleka właściwego nie tylko składem, ale również funkcją, którą ma do spełnienia. Dzięki przeciwciałom wyściela nabłonek jelitowy noworodka, chroniąc go tym samym przed alergenami i drobnoustrojami.

Co więcej, posiada znacznie mniej tłuszczów i węglowodanów niż mleko właściwe, dzięki czemu jest lekkostrawna, a nawet działa przeczyszczająco, co przyczynia się do właściwego wydalania smółki przez noworodka.

2. Co zawiera mleko?

Dla wielu osób zaskakujący może być fakt, że mleko mamy w ponad 70 proc. stanowi woda. To ważny składnik kobiecego pokarmu, ponieważ chroni niemowlę przed odwodnieniem. Pozostałe 30 proc. stanowią niezbędne dla zdrowia i rozwoju dziecka tłuszcze, węglowodany, białka i witaminy.

Tłuszcze dostarczają energii. Węglowodany, w tym laktoza, wspomagają funkcje przewodu pokarmowego, biorąc udział w kształtowaniu się mikroflory bakteryjnej. Białko odgrywa znaczącą rolę w procesach biochemicznych (np. hormonalnych).

Ważnym składnikiem jest laktoferyna. To rodzaj białka wspomagający przyswajalność żelaza w organizmie dziecka i budujący odporność. Istotne są też enzymy ułatwiające trawienie, dzięki którym dzieci karmione piersią rzadziej cierpią na kolki i problemy ze strony układu pokarmowego.

3. Mleczne rewolucje

Mleko mamy zmienia się, nie tylko na przestrzeni tygodni, ale nawet w ciągu jednego karmienia. Gdy maluszek zaczyna ssać, mleko jest rzadsze i wodniste, zawiera duże stężenie laktozy, dzięki czemu dostarcza energii. Po chwili jednak gęstnieje, może nawet zmienić się jego kolor. Wszystko za sprawą tłuszczów i białka, które w tym momencie pobiera dziecko.

Ważne jest zatem, aby maluch ssał pierś do pełnego opróżnienia, wówczas dostarczy sobie najbardziej optymalną porcję niezbędnych składników. Krótkie przystawianie do piersi i szybka zmiana na drugą mogą powodować nadmiar laktozy, a więc cukru.

Mleko kobiece dostosowuje się do pory roku i pory dnia oraz do okoliczności. Nocą mleko jest bogate w tłuszcz, dlatego wiele kobiet zauważa, że dziecko szybciej się najada i dłużej śpi. Latem zaś jest nie tylko odżywczym pokarmem, ale i napojem nawadniającym w trakcie upałów - dlatego nie jest konieczne dopajanie niemowlęcia np. wodą.

Podobnie dzieje się w przypadku porodu przed terminem. Natura zadbała o to, aby noworodki przedwcześnie przychodzące na świat miały szansę „nadgonić” i wzmocnić swoje organizmy. Z tego powodu mleko mamy wcześniaka jest szczególnie bogate w duże ilości naturalnego białka, niezbędnego do prawidłowego rozwoju dziecka.

Dowiedz się więcej

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!