Właściwości mleka matki

Mleko matki jest pokarmem, którego nie da się podrobić ani zastąpić. To prawdziwe bogactwo składników i minerałów, które mają decydujący wpływ na zdrowie i rozwój dziecka. Z tego powodu zaleca się schemat karmienia naturalnego, który polega na wyłącznym karmieniu piersią przez pierwsze pół roku życia dziecka, a następnie – przy rozszerzaniu diety dziecka – praktykowanie karmienia piersią nawet do dwóch lat.

1. Po pierwsze: siara

Wiele mam jeszcze przed porodem zauważa obecność siary w piersiach. Jest to swoisty starter dla noworodka, naszpikowany proteinami, witaminą A i chlorkami. Posiada także wysokie stężenie białka, soli mineralnych i leukocytów. Choć ilość siary jest niewielka i wydalana jest tylko przez 3 do 4 dni po porodzie, to w zupełności zaspokaja potrzeby nowo narodzonego dziecka.

Zobacz film: "Parenting.pl"

Siara różni się od mleka właściwego nie tylko składem, ale również funkcją, którą ma do spełnienia. Dzięki przeciwciałom wyściela nabłonek jelitowy noworodka, chroniąc go tym samym przed alergenami i drobnoustrojami.

Co więcej, posiada znacznie mniej tłuszczów i węglowodanów niż mleko właściwe, dzięki czemu jest lekkostrawna, a nawet działa przeczyszczająco, co przyczynia się do właściwego wydalania smółki przez noworodka.

2. Co zawiera mleko?

Dla wielu osób zaskakujący może być fakt, że mleko mamy w ponad 70 proc. stanowi woda. To ważny składnik kobiecego pokarmu, ponieważ chroni niemowlę przed odwodnieniem. Pozostałe 30 proc. stanowią niezbędne dla zdrowia i rozwoju dziecka tłuszcze, węglowodany, białka i witaminy.

Tłuszcze dostarczają energii. Węglowodany, w tym laktoza, wspomagają funkcje przewodu pokarmowego, biorąc udział w kształtowaniu się mikroflory bakteryjnej. Białko odgrywa znaczącą rolę w procesach biochemicznych (np. hormonalnych).

Ważnym składnikiem jest laktoferyna. To rodzaj białka wspomagający przyswajalność żelaza w organizmie dziecka i budujący odporność. Istotne są też enzymy ułatwiające trawienie, dzięki którym dzieci karmione piersią rzadziej cierpią na kolki i problemy ze strony układu pokarmowego.

3. Mleczne rewolucje

Mleko mamy zmienia się, nie tylko na przestrzeni tygodni, ale nawet w ciągu jednego karmienia. Gdy maluszek zaczyna ssać, mleko jest rzadsze i wodniste, zawiera duże stężenie laktozy, dzięki czemu dostarcza energii. Po chwili jednak gęstnieje, może nawet zmienić się jego kolor. Wszystko za sprawą tłuszczów i białka, które w tym momencie pobiera dziecko.

Ważne jest zatem, aby maluch ssał pierś do pełnego opróżnienia, wówczas dostarczy sobie najbardziej optymalną porcję niezbędnych składników. Krótkie przystawianie do piersi i szybka zmiana na drugą mogą powodować nadmiar laktozy, a więc cukru.

Mleko kobiece dostosowuje się do pory roku i pory dnia oraz do okoliczności. Nocą mleko jest bogate w tłuszcz, dlatego wiele kobiet zauważa, że dziecko szybciej się najada i dłużej śpi. Latem zaś jest nie tylko odżywczym pokarmem, ale i napojem nawadniającym w trakcie upałów - dlatego nie jest konieczne dopajanie niemowlęcia np. wodą.

Podobnie dzieje się w przypadku porodu przed terminem. Natura zadbała o to, aby noworodki przedwcześnie przychodzące na świat miały szansę „nadgonić” i wzmocnić swoje organizmy. Z tego powodu mleko mamy wcześniaka jest szczególnie bogate w duże ilości naturalnego białka, niezbędnego do prawidłowego rozwoju dziecka.

Dowiedz się więcej

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.