Jelita a zdrowie dziecka
Mikroflora bakteryjna w jelitach jest niezwykle ważnym elementem organizmu ludzkiego. Jej funkcjonowanie wpływa na pracę całego organizmu. Szczególnie istotna jest u dzieci, a każde zaburzenie jej działania, może prowadzić do problemów ze zdrowiem. Jak utrzymać zdrową florę bakteryjną u dzieci? Jakich produktów unikać?
Nad dokładnym ustaleniem związku pomiędzy florą bakteryjną w jelicie cienkim a funkcjonowaniem całego organizmu naukowcy pracują od wielu lat. Z roku na rok w publikacjach naukowych pojawia się coraz więcej doniesień na ten temat. Jedno z ostatnich wskazuje, że zaburzenia w pracy jelit mogą być przyczyną depresji.
1. Rola bakterii jelitowych u dziecka
Przede wszystkim bakterie obecne w jelitach wspomagają pracę narządu, usprawniają trawienie.
Przeczytaj koniecznie
- Kluczowy element wyprawki dla dziecka. Sprawdź, czy na pewno kupujesz bezpieczny produkt
- 5 faktów na temat karmienia piersią, o których nie miałaś pojęcia
- Tran czy olej z wątroby rekina? Poznaj różnicę i wybierz świadomie
- Te kolory będą stymulowały rozwój Twojego dziecka
- Większość rodziców w okresie jesienno-zimowym popełnia ten błąd. Skutki mogą być fatalne
Ważną funkcją bakterii jelitowych jest też ich rola wspomagająca w procesie nabywania odporności na wirusy. Odpowiedni mikrobiom wspomaga walkę z patogenami i współuczestniczy w budowaniu odporności organizmu na wirusy, co może zapobiegać chorobom.
Jak podają pediatrzy wczesny kontakt z drobnoustrojami środowiskowymi, nawet w przypadku alergików, może pozytywnie wpłynąć na florę bakteryjną w jelitach i przez to mieć działanie ochronne.
2. Flora bakteryjna a cukier
Na stan jelit wpływa wiele czynników. Wydaje się jednak, że podstawowym z nich jest żywienie. Jakich produktów zatem unikać w diecie dziecka, by nie dopuścić do niekorzystnych zmian we florze bakteryjnej?
Szacuje się, że największym winowajcą odpowiedzialnym za pogarszający się stan mikroflory bakteryjnej jest cukier. Uważa się, że wpływa on na mikrobiom w jelitach dziecka w znaczny sposób, prowadząc do nadpobudliwości.
Co więcej, nadmiar cukru w organizmie może prowadzić do wzrostu poziom kwasowości w przewodzie pokarmowym, powodując zakwaszenie przewodu, niestrawność, pogarszając przyswajanie składników odżywczych.
3. Flora bakteryjna a fast food
Śmieciowe jedzenie, czyli hot-dogi czy hamburgery to nie tylko puste kalorie. To także produkty często przygotowywane z wątpliwej jakości warzyw czy mięsa. Konserwanty, wzmacniacze smaku, stabilizatory, emulgatory - każdy z tych składników ma znaczenie na flory bakteryjnej jelit. Im dziecko je ich mniej, tym korzystniej dla jego zdrowia.
4. Zanieczyszczone warzywa i owoce
Warto też zwracać uwagę, by warzywa, jakie spożywa dziecko były dobrej jakości. Mają one nie tylko więcej wartości spożywczych, ale - co ważne - nie zawierają niszczących florę bakteryjną metali ciężkich i pestycydów.
By uniknąć tych substancji w owocach i warzywach, należy wybierać z upraw naturalnych.
5. Bakterie jelitowe a autyzm
Autyzm jest zaburzeniem funkcjonowania układu nerwowego. Według statystyk częściej dotyka ono chłopców niż dziewczęta. Choć chorych dzieci stale przybywa, specjaliści nadal nie są w stanie jednoznacznie określić, co jest przyczyną występowania autyzmu i zaburzeń z jego spektrum.
Wiadomo jednak, że dzieci autystyczne często miewają zaburzenia pracy jelit, spowodowane właśnie nieprawidłową florą bakteryjną. Naukowcy dowodzą, że u dzieci z autyzmem niewłaściwy mikrobiom może zwiększać problemy neurologiczne i psychiczne.
Nieprawidłowa praca jelit spowodowana zaburzeniami we florze bakteryjnej objawia się także zaparciami lub biegunką.