Jedząc regularnie migdały, orzechy włoskie lub orzechy pekan zwiększymy nasze szanse na wyleczenie raka jelita grubego

Nowe badanie wykazało, że jedzenie orzechów zmniejsza ryzyko śmierci z powodu raka jelita grubego. Okazało się, że osoby chore na raka okrężnicy, które regularnie sięgają po taką zdrową przekąskę po leczeniu, zmniejszają ryzyko śmierci z powodu choroby o 57 proc., a prawdopodobieństwo nawrotu obniża się o 42 proc.

Badacze udowodnili, że najlepszy wpływ na zdrowie ma jedzenie migdałów, orzechów włoskich oraz pekanów. Podczas testu analizowali również orzeszki ziemne, ale okazało się, że nie mają tak pozytywnych właściwości dla pacjentów onkologicznych. Naukowcy radzą, aby chorzy na raka jelita grubego włączyli orzechy do codziennej diety.

Naukowcy z Instytutu Raka Dana-Farber w Bostonie przeanalizowali przypadki 936 pacjentów, którzy przeszli leczenie nowotworu jelita grubego III stopnia, znanego również jako rak okrężnicy. Większość uczestników przeszła przez leczenie chirurgiczne i chemioterapię. U żadnego z nich choroba nie dała przerzutów do innych narządów.

Zobacz film: "Cenne wlaściwości orzechów. Jakie wybierać?"

Urozmaicenie diety o orzechy może pomóc poprawić szanse przeżycia u osób chorych na raka jelita grubego
Urozmaicenie diety o orzechy może pomóc poprawić szanse przeżycia u osób chorych na raka jelita grubego (Shutterstock)

Dzięki temu pacjenci ci mają aż 70 proc. szans na przeżycie kolejnych trzech lat po leczeniu. Wśród uczestników badania 19 proc. spożywało co najmniej 60 g jakichkolwiek orzechów tygodniowo, co odpowiada ok. 22 migdałom.

Wyniki wykazały, że osoby jedzące orzechy miały o 57 proc. niższe ryzyko przedwczesnej śmierci w porównaniu do pacjentów, którzy po zakończeniu leczenia nie jedli takich produktów.

6 mało znanych faktów o orzechach zobacz galerię
6 mało znanych faktów o orzechach 9 zdjęć

Odkrycia, opublikowane przed spotkaniem Amerykańskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej (ASCO) w Chicago, wykazały również, że spożywanie orzechów sprawia, że ryzyko nawrotu choroby jest niższe o 42 proc.

W testach okazało się natomiast, że rośliny strączkowe, orzeszki ziemne i masło orzechowe nie miały wpływu na wyleczenie raka jelita grubego.

Główny autor badania Temidayo Fadel powiedział, że liczne badania z zakresu chorób serca i cukrzycy wykazały korzyści wynikające z konsumpcji orzechów i dlatego uważa on, że ważne jest określenie, czy zalety te mogą również dotyczyć pacjentów z rakiem jelita grubego.

ZOBACZ TAKŻE:

Wyjaśnia on, że pacjenci z zaawansowaną chorobą korzystający z chemioterapii często pytają, co jeszcze mogą zrobić, aby zmniejszyć ryzyko nawrotu nowotworu lub zgonu. Dlatego warto podkreślić, że m.in. ich badanie w istotny sposób podkreśla rolę, jaką odgrywa zmiana diety i aktywność fizyczna w czasie leczenia raka.

Jednocześnie naukowcy ostrzegają, że dieta bogata w orzechy nie powinna być używana jako substytut konwencjonalnego leczenia.

Badania opublikowano po tym, jak naukowcy z Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego ostrzegli, że raka jelita grubego rozpoznaje się u niespotykanej dotąd liczby młodych ludzi, głównie za sprawą złej diety i braku aktywności fizycznej.

Według badań, tzw. millennialsi, czyli urodzeni między 1980 i 1995 rokiem, są czterokrotnie bardziej narażeni na rozwój nowotworów odbytnicy w porównaniu do starszych osób.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.