Trwa ładowanie...

Orzechy zamiast batona. Jakie tłuszcze są zdrowe dla dziecka?

Orzechy zamiast batona. Jakie tłuszcze są zdrowe dla dziecka?
Orzechy zamiast batona. Jakie tłuszcze są zdrowe dla dziecka? (123RF)

Co podać dziecku na drugie śniadanie, by miało energię i siłę do pracy? Dietetycy polecają zdrowe produkty. Słodkie i słone przekąski, zawierające niezdrowe tłuszcze trans, są niewskazane. Sprawdźmy, co polecają specjaliści.

  • Drugie śniadanie daje energię, siłę do pracy. Dziecko potrafi się skoncentrować. Brak śniadania albo przygotowane z niezdrowych składników sprawia, że uczeń jest ospały, zmęczony. Nie potrafi skupić uwagi – wyjaśnia Urszula Samow, dietetyk z Fundacji Szkoła na Widelcu. Doskonałym źródłem energii dla dziecka na cały dzień w szkole są zdrowe nienasycone tłuszcze.

1. Orzechy i ziarna

Według wytycznych specjalistów od żywienia, dieta dziecka powinna dostarczać tłuszczów na poziomie 30-35 proc. dziennego zapotrzebowania. Źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są ryby, orzechy, ziarna, awokado czy dobrej jakości oleje, np. lniany. Są niezbędne dla prawidłowego rozwoju centralnego układu nerwowego.

  • Kwasy nienasycone wpływają na lepszy rozwój emocjonalny i psychiczny dziecka. Dzięki nim także dobrze funkcjonuje układ krążenia czy odpornościowy - tłumaczy Karolina Szczygieł, dietetyczka. - Pomagają również w problemach skórnych, np. przy atopowym zapaleniu skóry - dodaje.
Zobacz film: "Żen-szeń i witaminy"

Dzięki nim lepiej przyswajane są witaminy A,D,K E.

  • Bardzo cenne i ważne dla dzieci są tłuszcze omega-3. Występują głównie w tłustych rybach. Ważne jest, by ryby były kupowane w sprawdzonych źródłach, z certyfikatem - tłumaczy Somow.

Ryby to także źródło białka i składników mineralnych, takich jak żelazo, wapń czy magnez, a także witamin A, B, D i K.

2. Czego unikać?

Dietetycy w codziennym menu nie polecają parówek, pasztetów, wyrobów mocno rozdrobnionych. Bardziej wartościowe jest mięso gotowane czy pieczone.

  • Z diety dziecka eliminujemy niezdrowe tłuszcze trans, które powstają w wyniku obróbki i przetworzenia produktów, głównie smażenia - mówi Somow.

Tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne, znajdują się w żywności typu fast food, w słonych i słodkich przekąskach, batonach, krakersach czy biszkoptach.

Ich nadmiernie spożycie sprzyja rozwojowi cukrzycy typu 2 i zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, miażdżycy czy nadciśnienia.

3. Pomysły na drugie śniadanie i zdrowe menu

Smaczne i ładnie wyglądające kolorowe naleśniki to jedna z wielu propozycji dietetyków. - Do ciasta naleśnikowego dodajemy sok z buraka, dynię albo szpinak. Farsz można przyrządzić z sera białego – poleca Urszula Somow.

Najprostszą i najpopularniejszą przekąską będą kanapki z pieczywa pełnoziarnistego albo z bułki grahamki.

Zamiast plasterka wędliny, na kanapkę można położyć gotowane mięso albo pastę z cieciorki, czyli hummus. Sprawdzą się też pasty jajeczne czy rybne. Można też dziecku przygotować miks orzechów, ziaren i pestek dyni.

  • Nie zapominajmy o owocach i warzywach. Można np. gruszkę skropić sokiem z cytryny i posypać wiórkami kokosowymi. Taki owoc ciekawie wygląda i na pewno posmakuje dzieciom – podkreśla Somow.

Dobrym wyborem jest też sałatka warzywna, z sosem, do którego warto dodać olej rzepakowy albo lniany. Posypać ją można orzechami albo np. zmielonym siemieniem lnianym. Smaczne i pożywne będą też  mufinki wykonane na bazie mąki jaglanej i masła.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze