2 z 7Ketchup też może być zdrowy
Pomidory zawierają dużą ilość likopenu, który może zapobiegać wystąpieniu różnych rodzajów nowotworów. Jednak, zanim zdjętą ze sklepowej półki czerwoną buteleczkę z pomidorową zawartością włożymy do koszyka, warto przeczytać skład produktu. Czego nie powinien zawierać?
Ketchup idealny to pomidory, przyprawy oraz niewielka ilość octu i cukru. Akceptowalna z punktu widzenia zdrowia jest także skrobia, czyli naturalny zagęszczacz.
Pierwszą rzeczą, na jaką trzeba zwrócić uwagę i która powinna przeważać przy zakupie ketchupu, jest ilość pomidorów, z jakich został on wyprodukowany. Im więcej gramów pomidorów na 100 gramów produktu, tym lepiej.
Jeśli na etykiecie znajdziesz konserwanty i sztuczne zagęstniki – zrezygnuj z zakupu. Pamiętaj też, że ketchup nie powinien zawierać zbyt dużych ilości cukru i wody. Ich obecność sprawi, że sos nie będzie ani smaczny, ani tym bardziej zdrowy.