3 z 7 Są odżywcze
Organizm człowieka odbiera konsystencję grzybów w sposób podobny jak mięso. Jeżeli jesteś miłośnikiem mięsa, ale starasz się ograniczać jego spożywanie, zastąp je w swojej diecie grzybami. Smak potrawy będzie dużo lepszy, a poza tym wyjdzie ci to na zdrowie.
Skala ANDI (skala gęstości odżywczej, ang. Aggregate Nutrient Density Index) pokazuje, że pieczarki zdobywają aż 238 punktów, podczas gdy pierś z kurczaka lub wołowina mają jedynie 21-24 punkty.
ANDI to skala opracowana przez wybitnego specjalistę medycyny żywienia, dr Joela Fuhrmana. Porządkuje produkty w zależności od tego, ile są w stanie dostarczyć składników odżywczych jedną jednostkę kalorii.
Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO, dotyczące prozdrowotnych właściwości grzybów
Zobacz także: Matka straciła swojego 19-letniego syna. W dniu jej ślubu, zjawił się niespodziewany gość