Gorsza od pangi, a Polacy się zajadają. Ta ryba to prawdziwe siedlisko rtęci
Specjaliści zalecają spożywanie większej ilości ryb. Przekonani o ich zdrowotnych korzyściach, sięgamy po nie coraz częściej, zapominając, że nie wszystkie ryby są zdrowe. Eksperci wskazali, ich zdaniem najgorsze z ryb. Unikać powinny ich przede wszystkim dzieci i kobiety w ciąży.
1. Ryba rybie nierówna
Od lat dietetycy i lekarze biją na alarm - jemy za dużo czerwonego mięsa i za rzadko sięgamy po ryby. A te przecież są zdrowe, niskokaloryczne, bogate np. w witaminę A oraz E i kwasy omega. Z pozoru mają same zalety. Jednak nie wszystkie.
Specjaliści ostrzegają, że ryby i owoce morza mogą być zanieczyszczone szkodliwymi substancjami. Jedną z takich ryb, jest tilapia, która króluje w polskich sklepach.
Jej atrakcyjna cena kusi konsumentów, mimo tego, że jak się okazuje, może być to wybór jeszcze gorszy niż zakup okrytej złą sławą pangi. Dlaczego? Przeprowadzone badania przez Morski Instytut Rybacki - Państwowy Instytut Badawczy ujawniają, że tilapia zawiera wyjątkowo wysokie stężenie niebezpiecznych metali ciężkich takich jak ołów, rtęć i kadm. Obecność tych metali ciężkich powinna wykluczyć ją z naszego jadłospisu.
Pomimo iż tilapia jest źródłem białka, pod względem wartości odżywczych ustępuje innym rodzajom ryb. Wbrew popularnemu przekonaniu o wysokiej zawartości korzystnych kwasów omega-3, w tilapii przeważają kwasy omega-6, które nie są tak korzystne dla naszego zdrowia.
2. Dieta dziecka
Mimo wszystko Polacy nadal często wybierają tilapię, argumentując to jej łagodnym smakiem, dostępnością, małą ilością tkanki tłuszczowej oraz atrakcyjną ceną. Dodatkowym atutem jest również fakt, że posiada ona niewiele ości. Standardy hodowli tej ryby są zdecydowanie względne i niekoniecznie gwarantujące najwyższą jakość. Dlaczego nie zaleca się podawania pangi dzieciom?
Tilapia, podobnie jak negatywnie oceniana panga, pochodzi głównie z hodowli azjatyckich, choć jej naturalne środowisko to wody Afryki. Większość hodowli znajduje się w Wietnamie i Chinach, a ich warunki często pozostawiają wiele do życzenia.
Na stopień zanieczyszczenia mięsa rybiego wpływ ma nie tylko jakość wód, w których ryby żyją, ale także ich dieta. "Mniej zanieczyszczone" będą te ryby, których rozmiary są mniejsze i które odżywiają się naturalnie.
Ryby, zwłaszcza te pochodzące z niekontrolowanych hodowli, są karmione modyfikowaną paszą. Do tego dochodzą podawane zwierzętom hormony czy antybiotyki.
3. Ryba dla dziecka
Kiedy chcemy podać rybę dziecku, zamiast tilapii lepiej wybrać:
- makrelę,
- śledzia.
Są to jedne z najbardziej wartościowych ryb. Alternatywą może być również flądra.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl