Filtry do wody, czyli jak zadbać o zdrowie rodziny?

Filtry oczyszczają wodę sprawiają, że używana na co dzień kranówka ma delikatny smak i nie czuć w niej chloru.

1. Filtry do wody – po co stosować?

Filtry do wody stosuje się do oczyszczania kranówki, która w większości gospodarstw domowych nie jest najlepszej jakości. Woda, która płynie w kranie ma zazwyczaj wysoki poziom chloru, który negatywnie wpływa na zdrowie mieszkańców. Nie chodzi tylko o gotowanie potraw, które tracą smak, ale również kąpiel w chlorowanej wodzie wysuszającej skórę.

Poza tym, woda w kranie jest zazwyczaj twarda, ponieważ zawiera węglan wapnia, który wpływa na osadzanie się kamienia na dnie pralki, zmywarki czy czajnika. Woda miękka zawiera 10-70 mg/dm3 węglanu wapnia. Z kolei woda twarda zawiera aż 330-400 mg/dm3 węglanu wapnia.

Zobacz film: "Czym jest woda strukturalna?"

Twardość wody można sprawdzić, dzwoniąc do sieci wodociągowej lub użyć specjalnych kropli do przeprowadzenia skutecznego testu w domu. Filtry do wody pomagają oczyścić kranówkę i zaoszczędzić na detergentach zmiękczających tkaniny w trakcie prania.

Zanim pojawiły się filtry, wodę do zaparzenia kawy można było odsączyć za pomocą papieru
Zanim pojawiły się filtry, wodę do zaparzenia kawy można było odsączyć za pomocą papieru (Zdjęcie autorstwa pixel2013 / CC0 Public Domain)

2. Filtry do wody – sposoby filtrowania

Można wyróżnić różne techniki filtrowania wody:

  • sedymentacyjne filtry do wody - usuwają zanieczyszczenia, które mają powyżej 1 mm średnicy (piasek, muł, włókna);
  • odżelaziające filtry do wody – usuwają związki żelaza i manganu;
  • węglowe filtry do wody - poprawiają smak, barwę i kolor wody, usuwają chlor;
  • zmiękczające filtry do wody - zmiękczając wodę korzystnie wpływają na funkcjonowanie sprzętów AGD, na których nie osadza się kamień;
  • filtry do wody wykorzystujące promieniowanie UV – usuwają z wody wirusy i bakterie;
  • filtry do wody wykorzystujące zjawisko odwróconej osmozy – redukują liczbę bakterii, wirusów, zanieczyszczeń i związków organicznych z wody. Kranówka staje się krystaliczna.

W domu zazwyczaj są stosowane trzy rodzaje filtrowania wody: zmiękczające wodę; wykorzystujące zjawisko odwróconej osmozy; * węglowe.

3. Filtry do wody – rodzaje

Kupując najlepszy filtr do domu, należy wziąć pod uwagę przeznaczenie oraz sposób montażu filtra do wody. Do najczęściej wybieranych filtrów do wody można zaliczyć:

  • dzbankowe filtry do wody;
  • nakranowe filtry do wody;
  • naszafkowe filtry do wody;
  • podzlewowe filtry do wody;
  • łazienkowe filtry do wody;
  • centralne filtry do wody.

Warto wiedzieć

4. Filtry do wody – parametry

Filtry do wody mają również różne parametry. Do najważniejszych należą:

  • wydajność – kuchenne filtry do wody mogą przefiltrować od 100 do 200 litrów na godzinę. Filtry można kupić dla 2, 4, 5, 6–osobowych rodzin;
  • rozmiar – filtry podszafkowe są większe od innych modeli (40x40x15), tak aby łatwo je było zamontować pod zlewozmywakiem;
  • żywotność wkładów i lamp UV – wkłady węglowe i sedymentacyjne muszą być wymieniane co 3-4 miesiące, wkłady osmotyczne – co 3-5 lat, natomiast lampy UV – raz na rok.

Poza tym, do filtrów na wodę mogą być potrzebne dodatkowe akcesoria: wkłady, bateria trójdrożna oraz osobna bateria na oczyszczoną wodę.

5. Filtry do wody – jaki wybrać?

W zależności od potrzeb i funduszy, którymi dysponujemy, można kupić różne rodzaje filtrów. Jeśli nie jesteśmy przekonani do używania filtrów, na początek można kupić dzbankowy filtr do wody (koszt to ok. 50 zł) i przekonać się, jak zmieni się smak wody, a także kawy i herbaty.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.