Filtry do wody, czyli jak zadbać o zdrowie rodziny?

Filtry oczyszczają wodę sprawiają, że używana na co dzień kranówka ma delikatny smak i nie czuć w niej chloru.

spis treści

1. Filtry do wody – po co stosować?

Filtry do wody stosuje się do oczyszczania kranówki, która w większości gospodarstw domowych nie jest najlepszej jakości. Woda, która płynie w kranie ma zazwyczaj wysoki poziom chloru, który negatywnie wpływa na zdrowie mieszkańców. Nie chodzi tylko o gotowanie potraw, które tracą smak, ale również kąpiel w chlorowanej wodzie wysuszającej skórę.

Zobacz film: "Czym jest woda strukturalna?"

Poza tym, woda w kranie jest zazwyczaj twarda, ponieważ zawiera węglan wapnia, który wpływa na osadzanie się kamienia na dnie pralki, zmywarki czy czajnika. Woda miękka zawiera 10-70 mg/dm3 węglanu wapnia. Z kolei woda twarda zawiera aż 330-400 mg/dm3 węglanu wapnia.

Twardość wody można sprawdzić, dzwoniąc do sieci wodociągowej lub użyć specjalnych kropli do przeprowadzenia skutecznego testu w domu. Filtry do wody pomagają oczyścić kranówkę i zaoszczędzić na detergentach zmiękczających tkaniny w trakcie prania.

Zanim pojawiły się filtry, wodę do zaparzenia kawy można było odsączyć za pomocą papieru
Zanim pojawiły się filtry, wodę do zaparzenia kawy można było odsączyć za pomocą papieru ([Zdjęcie autorstwa pixel2013 / CC0 Public Domain croppedPath=)

2. Filtry do wody – sposoby filtrowania

Można wyróżnić różne techniki filtrowania wody:

  • sedymentacyjne filtry do wody - usuwają zanieczyszczenia, które mają powyżej 1 mm średnicy (piasek, muł, włókna);
  • odżelaziające filtry do wody – usuwają związki żelaza i manganu;
  • węglowe filtry do wody - poprawiają smak, barwę i kolor wody, usuwają chlor;
  • zmiękczające filtry do wody - zmiękczając wodę korzystnie wpływają na funkcjonowanie sprzętów AGD, na których nie osadza się kamień;
  • filtry do wody wykorzystujące promieniowanie UV – usuwają z wody wirusy i bakterie;
  • filtry do wody wykorzystujące zjawisko odwróconej osmozy – redukują liczbę bakterii, wirusów, zanieczyszczeń i związków organicznych z wody. Kranówka staje się krystaliczna.

W domu zazwyczaj są stosowane trzy rodzaje filtrowania wody: zmiękczające wodę; wykorzystujące zjawisko odwróconej osmozy; * węglowe.

3. Filtry do wody – rodzaje

Kupując najlepszy filtr do domu, należy wziąć pod uwagę przeznaczenie oraz sposób montażu filtra do wody. Do najczęściej wybieranych filtrów do wody można zaliczyć:

  • dzbankowe filtry do wody;
  • nakranowe filtry do wody;
  • naszafkowe filtry do wody;
  • podzlewowe filtry do wody;
  • łazienkowe filtry do wody;
  • centralne filtry do wody.

Warto wiedzieć

4. Filtry do wody – parametry

Filtry do wody mają również różne parametry. Do najważniejszych należą:

  • wydajność – kuchenne filtry do wody mogą przefiltrować od 100 do 200 litrów na godzinę. Filtry można kupić dla 2, 4, 5, 6–osobowych rodzin;
  • rozmiar – filtry podszafkowe są większe od innych modeli (40x40x15), tak aby łatwo je było zamontować pod zlewozmywakiem;
  • żywotność wkładów i lamp UV – wkłady węglowe i sedymentacyjne muszą być wymieniane co 3-4 miesiące, wkłady osmotyczne – co 3-5 lat, natomiast lampy UV – raz na rok.

Poza tym, do filtrów na wodę mogą być potrzebne dodatkowe akcesoria: wkłady, bateria trójdrożna oraz osobna bateria na oczyszczoną wodę.

5. Filtry do wody – jaki wybrać?

W zależności od potrzeb i funduszy, którymi dysponujemy, można kupić różne rodzaje filtrów. Jeśli nie jesteśmy przekonani do używania filtrów, na początek można kupić dzbankowy filtr do wody (koszt to ok. 50 zł) i przekonać się, jak zmieni się smak wody, a także kawy i herbaty.

Polecane dla Ciebie

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.