Dlaczego mama powinna karmić piersią?
Karmiąc piersią, podajesz noworodkowi i niemowlęciu pokarm, jaki przygotowała sama natura. Idealny skład pokarmu matki zapewnia dziecku nie tylko prawidłowe wzrastanie (przyrosty masy i długości/ wysokości ciała) i optymalny stan odżywienia oraz rozwój intelektualny, ale jednocześnie wpływa na odległe efekty zdrowotne, programując stan zdrowia człowieka na wszystkie kolejne lata życia.
Zobacz także:
- jest skuteczniej chronione przed wieloma chorobami infekcyjnymi, głównie układu pokarmowego i dróg oddechowych (w tym ucha) oraz dróg moczowych,
jest bardziej chronione przed tzw. chorobami cywilizacyjnymi: choroby serca (np. chorobę wieńcową, zawał serca), choroby naczyń krwionośnych (miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, udarmózgu), uczulenia i choroby alergiczne (astma, atopowe zapalenie skóry) cukrzycę typu I , II, nadwagę i otyłość, choroby nowotworowe (np. chłoniaki, białaczka).
ma mniejsze ryzyko wad zgryzu i mowy,
- będzie miało harmonijny rozwój oraz funkcjonowanie mózgu i zmysłów, dzięki czemu lepiej wykorzysta swój potencjał intelektualny, poznawczym i ruchowy.
Karmienie piersią daje korzyści także matce karmiącej:
- nawiązuje niezwykły kontakt z dzieckiem,
- ma mniejsze ryzyko krwawień poporodowych i szybsze obkurczanie macicy po porodzie,
- wydłużone przerwy między porodami i zmniejsza utratę krwi z powodu późniejszego miesiączkowania,
- szybciej pozbywa się dodatkowych kilogramów zgromadzonych podczas ciąży i wraca do masy ciała sprzed ciąży,
- ma mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi i jajników,
- po menopauzie ma mniejsze ryzyko wystąpienia osteoporozy i złamania szyjki kości udowej.
Pamiętaj,że poza naukowo potwierdzonymi właściwościami karmieniepiersią jest takżetanie i wygodne.