Trwa ładowanie...

Dip ze szpinakiem

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 28.05.2019 11:38
Dip ze szpinakiem
Dip ze szpinakiem (123rf)

Mimo że często stronimy od szpinaku, warto wprowadzić go do naszego codziennego menu. Jest to jedno z warzyw o najsilniejszych właściwościach przeciwnowotworowych. Zmniejsza ryzyko wystąpienia zaniku mięśni, bardzo dobrze wpływa na trawienie, poleca się go także jako środek pomagający w leczeniu zaparć i nadciśnienia.

Składniki:

  • puszka karczochów,
  • paczka mrożonego szpinaku,
  • 2 łyżeczki posiekanego czosnku,
  • serek kremowy naturalny,
  • 1/2 szklanki majonezu,
  • 1 szklanka gęstej śmietany,
  • 1/2 szklanki startego sera żółtego,
  • 3/4 szklanki parmezanu,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Pomysły na wspólne, rodzinne spędzanie czasu"

Rozmroź szpinak i odsącz wodę. Następnie ugotuj w osolonej wodzie karczochy, odcedź i posiekaj na drobno. Czosnek także posiekaj. W misce wymieszaj serek, majonez, śmietanę, parmezan i starty ser, a następnie dopraw solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym połóż szpinak, karczochy, czosnek i polej je kremową zalewą. Rozgrzej piekarnik do maksimum. Włóż naczynie i piecz przez 15 minut, aż wszystkie składniki się rozpadną. Wyjmij, wymieszaj, przestudź. Szpinakowy dip podawaj na ciepło.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie196,72 kcal
Białka8,83 g
Węglowodany3,11 g
Tłuszcze16,74 g
Błonnik1,3 g

Komentarz:

Szpinak jest produktem niskokalorycznym – w 100 gramach tej rośliny znajduje się ok. 20-32 kcal. Dodatkowo, zbudowany jest w znacznej części z wody. Szpinak zawiera duże ilości minerałów – magnezu, wapnia, potasu i żelaza, jest bogaty w kwas foliowy oraz w witaminy A i C.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze