Dip ze szpinakiem
Mimo że często stronimy od szpinaku, warto wprowadzić go do naszego codziennego menu. Jest to jedno z warzyw o najsilniejszych właściwościach przeciwnowotworowych. Zmniejsza ryzyko wystąpienia zaniku mięśni, bardzo dobrze wpływa na trawienie, poleca się go także jako środek pomagający w leczeniu zaparć i nadciśnienia.
Składniki:
- puszka karczochów,
- paczka mrożonego szpinaku,
- 2 łyżeczki posiekanego czosnku,
- serek kremowy naturalny,
- 1/2 szklanki majonezu,
- 1 szklanka gęstej śmietany,
- 1/2 szklanki startego sera żółtego,
- 3/4 szklanki parmezanu,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Rozmroź szpinak i odsącz wodę. Następnie ugotuj w osolonej wodzie karczochy, odcedź i posiekaj na drobno. Czosnek także posiekaj. W misce wymieszaj serek, majonez, śmietanę, parmezan i starty ser, a następnie dopraw solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym połóż szpinak, karczochy, czosnek i polej je kremową zalewą. Rozgrzej piekarnik do maksimum. Włóż naczynie i piecz przez 15 minut, aż wszystkie składniki się rozpadną. Wyjmij, wymieszaj, przestudź. Szpinakowy dip podawaj na ciepło.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 196,72 kcal |
Białka | 8,83 g |
Węglowodany | 3,11 g |
Tłuszcze | 16,74 g |
Błonnik | 1,3 g |
Komentarz:
Szpinak jest produktem niskokalorycznym – w 100 gramach tej rośliny znajduje się ok. 20-32 kcal. Dodatkowo, zbudowany jest w znacznej części z wody. Szpinak zawiera duże ilości minerałów – magnezu, wapnia, potasu i żelaza, jest bogaty w kwas foliowy oraz w witaminy A i C.