Jesteś w ciąży? Dieta bogata w błonnik może uchronić twoje dziecko przed astmą!
Surowe mięso, sery pleśniowe i owoce morza to produkty, których przyszła mama powinna unikać. Jej dieta powinna być za to bogata w witaminy i składniki mineralne. Ostatnie badania australijskich naukowców pokazały, że równie ważną rolę w diecie ciężarnej odgrywa błonnik, a jego odpowiednia ilość może uchronić dziecko przed rozwojem astmy.
1. Australijskie odkrycie
Zakład Immunologii Uniwersytetu Monash w Australii pod kierownictwem doktor Alison Thorburn przeprowadził badania. Ich wyniki sugerują, że dieta bogata w błonnik wpływa na bakterie jelitowe matki, które produkują substancje przeciwzapalne hamujące rozwój genów odpowiedzialnych za rozwój astmy u nienarodzonego dziecka. To nie pierwsze badania, które łączą dietę wysoko błonnikową z obniżonym ryzykiem astmy. W styczniu 2014 roku Medical News Today opublikował badania przeprowadzone na myszach.
2. Dietetyczna profilaktyka
Zwierzęta podzielono na trzy grupy: jednej z nich podawano produkty bogate w błonnik, druga grupa została objęta dietą o umiarkowanej ilości tego składnika, a w trzeciej jego stężenie było bardzo niewielkie. Następnie potomstwo myszy zostało wystawione na działanie roztoczy w kurzu, czyli największego „wyzwalacza” astmy u ludzi. Okazało się, że zwierzęta, których matki spożywały produkty o wysokim stężeniu błonnika nie wykazywały tak samo intensywnych objawów astmy, co potomstwo matek karmionych niskim stężeniem tego składnika.
Dalsze badania pokazały, że myszy karmione błonnikiem doświadczały zmian w budowie i funkcjonowaniu bakterii jelitowych. W ich układzie pokarmowym znaleziono drobnoustroje, które podczas trawienia błonnika produkują metabolity przeciwzapalne hamujące rozwój astmy.
3. Błonnikiem w astmę
Na dalszym etapie badań naukowcy chcieli sprawdzić, czy dieta matki bogata w błonnik będzie miała taki sam wpływ na potomstwo u ludzi. Aby to zbadać, przeanalizowali próbki krwi i dane dotyczące diety czterdziestu kobiet w ciąży. Wzięli też pod uwagę częstotliwość wizyt u lekarza ich potomstwa w pierwszym roku życia z powodu dolegliwości układu oddechowego. Wyniki potwierdziły, że wysokie stężenie błonnika hamuje pewne geny związane z astmą u ludzi, a dieta wpływająca na mikroflorę jelitową może już w czasie ciąży zapobiec astmie.