Trwa ładowanie...

Cukinia - właściwości i zastosowanie. Przepisy na placki, leczo i pasztet z cukinii

Cukinia to jedno z najzdrowszych warzyw, które można jeść zupełnie bezkarnie. Jest lekkostrawna, ma niewiele kalorii, a do tego zawiera wiele witamin i składników mineralnych, dzięki czemu warto ją jeść przez cały rok. Pamiętaj jednak, że im cukinia jest młodsza, tym zdrowsza i bardziej smaczna. Dlatego warto korzystać z niej latem. Sprawdź, jakie ma właściwości oraz dlaczego należy ją wyrzucić, gdy jest gorzka.

Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

spis treści

1. Właściwości cukinii

Cukinia zawiera jedynie 21 kcal w 100 g. Jest warzywem lekkostrawnym i doskonale nadaje się do oczyszczania, ponieważ odkwasza organizm. Warto ją także jeść podczas odchudzania. Jej niewątpliwą zaletą jest fakt, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto zawiera szereg witamin i składników mineralnych, w tym:

  • błonnik - 1,1 g w 100 g
  • białko - 2,71 g
  • węglowodany - 3,11 g
  • tłuszcz - 0,40 g
  • witamina C – 34.1 mg
  • witamina B1 (tiamina) - 0.042 mg
  • witamina B2 (ryboflawina) - 0.036 mg
  • witamina B3 (niacyna) - 0.705 mg
  • witamina B6 (pirydoksyna) - 0.142 mg
  • witamina B9 (kwas foliowy) - 20 µg
  • witamina A - 490 IU
  • potas - 459 mg
  • fosfor - 93 mg
  • magnez - 33 mg
  • wapń – 21 mg
  • sód – 3 mg
  • cynk - 0.83 mg
  • żelazo - 0.79 mg

Cukinia jest bezpieczna dla dzieci i kobiet w ciąży. Co dobrego można z niej przyrządzić?

2. Przepis na placki z cukinii

Składniki na ok. 10 placków: 2 duże lub 4 małe młode cukinie, jajko, cebula, 6 łyżek mąki pszennej, sól, pieprz i olej do smażenia.

Prosty przepis na placuszki z cukinii:

Umyj i osusz cukinie, odetnij końce i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wyłóż cukinię na sitko zawieszone nad miską i posyp solą (1,5 łyżeczki). Odstaw na 15 minut i odsącz za pomocą łyżki sok z cukinii. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.

Przełóż cukinię do miski, dodaj cebulę, jajko i mąkę. Posyp pieprzem według uznania i wymieszaj całość. Powinno zrobić się gęste ciasto, ale jeśli jest zbyt rzadkie, to dodaj jeszcze odrobinę mąki. Rozgrzej olej na patelni i nakładaj po łyżce farszu tak, by utworzył się placuszek (ugnieć delikatnie łyżką). Smaż z obu stron, aż placki się zarumienią. Pamiętaj, aby wyciągać je na talerz obłożony papierowym ręcznikiem, tak by ociekły z tłuszczu.

3. Leczo z cukinią

Składniki na leczo: 2 duże cukinie, 2 papryki np. żółta i czerwona, 2 cebule, 6 pomidorów (zamiennie 2 puszki pomidorów w sosie własnym), kiełbasa, 10 dag boczku, olej i przyprawy według uznania (sól, pieprz, papryka, majeranek, rozmaryn).

Jak zrobić leczo z cukinii?

Cebulę pokrój w wiórki i podsmaż na złoto w dużym garnku. W międzyczasie pokrój kiełbasę i boczek i dodaj do cebuli. Smaż ok. 2 minut, a w tym czasie pokrój paprykę w paski i dorzuć do garnka.

Podsmażaj, cały czas mieszając, aż papryka nieco zmięknie. Pokrój pomidory lub dorzuć do potrawy 2 puszki pomidorów w sosie własnym. Posyp papryką i ziołami. Teraz czas na cukinię. Pokrój ją w kostkę i dodaj, gdy sos zaczyna wrzeć. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, aż cukinia będzie miękka. Leczo świetnie smakuje z ryżem, makaronem czy quinoą. Może je zjeść także z kromką chleba.

4. Pasztet z cukinii

Składniki: 3 średnie cukinie, 1 duża marchew, 2 cebule, ząbek czosnku, 4 łyżki oliwy, bułka tarta, 3 jajka, 5 łyżek kaszy manny, przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, papryka, kurkuma.

Wykonanie pasztetu z cukinii:

Umyj i osusz cukinię, odetnij końce i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zetrzyj także obraną cebule i oddzielnie marchew, ale już na małych oczkach. Odstaw cukinię i cebulę na sito i posyp solą. Poczekaj 30 minut, aż cukinie puści soki. Odciśnij całą wodę z warzyw, a następnie dodaj resztę składników. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.

Rozgrzej piekarnik na 180 stopni C. Przygotuj foremkę (keksówkę) i wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie wyłóż do środka przygotowany farsz. Pieczemy ok 1 h 20 (pasztet powinien się zarumienić).

5. Gorzka cukinia - nie wolno jej jeść!

Uwaga, jeżeli cukinia jest gorzka, to nie należy jej jeść. Za ten smak odpowiada kukurbitacyna, składnik, który występuje nie tylko w cukini, ale też ogórkach i dyni. W niewielkiej dawce nie jest szkodliwy, ale w dużej ilości może być toksyczny dla naszego organizmu, powodując ból brzucha, biegunki i inne problemy ze strony układ pokarmowego. Dlatego, jeżeli wyczujesz, że cukinia jest gorzka, natychmiast ją wyrzuć.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.