Cukinia - właściwości i zastosowanie. Przepisy na placki, leczo i pasztet z cukinii
Cukinia to jedno z najzdrowszych warzyw, które można jeść zupełnie bezkarnie. Jest lekkostrawna, ma niewiele kalorii, a do tego zawiera wiele witamin i składników mineralnych, dzięki czemu warto ją jeść przez cały rok. Pamiętaj jednak, że im cukinia jest młodsza, tym zdrowsza i bardziej smaczna. Dlatego warto korzystać z niej latem. Sprawdź, jakie ma właściwości oraz dlaczego należy ją wyrzucić, gdy jest gorzka.
1. Właściwości cukinii
Cukinia zawiera jedynie 21 kcal w 100 g. Jest warzywem lekkostrawnym i doskonale nadaje się do oczyszczania, ponieważ odkwasza organizm. Warto ją także jeść podczas odchudzania. Jej niewątpliwą zaletą jest fakt, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto zawiera szereg witamin i składników mineralnych, w tym:
- błonnik - 1,1 g w 100 g
- białko - 2,71 g
- węglowodany - 3,11 g
- tłuszcz - 0,40 g
- witamina C – 34.1 mg
- witamina B1 (tiamina) - 0.042 mg
- witamina B2 (ryboflawina) - 0.036 mg
- witamina B3 (niacyna) - 0.705 mg
- witamina B6 (pirydoksyna) - 0.142 mg
- witamina B9 (kwas foliowy) - 20 µg
- witamina A - 490 IU
- potas - 459 mg
- fosfor - 93 mg
- magnez - 33 mg
- wapń – 21 mg
- sód – 3 mg
- cynk - 0.83 mg
- żelazo - 0.79 mg
Cukinia jest bezpieczna dla dzieci i kobiet w ciąży. Co dobrego można z niej przyrządzić?
2. Przepis na placki z cukinii
Składniki na ok. 10 placków: 2 duże lub 4 małe młode cukinie, jajko, cebula, 6 łyżek mąki pszennej, sól, pieprz i olej do smażenia.
Prosty przepis na placuszki z cukinii:
Umyj i osusz cukinie, odetnij końce i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wyłóż cukinię na sitko zawieszone nad miską i posyp solą (1,5 łyżeczki). Odstaw na 15 minut i odsącz za pomocą łyżki sok z cukinii. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.
Przełóż cukinię do miski, dodaj cebulę, jajko i mąkę. Posyp pieprzem według uznania i wymieszaj całość. Powinno zrobić się gęste ciasto, ale jeśli jest zbyt rzadkie, to dodaj jeszcze odrobinę mąki. Rozgrzej olej na patelni i nakładaj po łyżce farszu tak, by utworzył się placuszek (ugnieć delikatnie łyżką). Smaż z obu stron, aż placki się zarumienią. Pamiętaj, aby wyciągać je na talerz obłożony papierowym ręcznikiem, tak by ociekły z tłuszczu.
3. Leczo z cukinią
Składniki na leczo: 2 duże cukinie, 2 papryki np. żółta i czerwona, 2 cebule, 6 pomidorów (zamiennie 2 puszki pomidorów w sosie własnym), kiełbasa, 10 dag boczku, olej i przyprawy według uznania (sól, pieprz, papryka, majeranek, rozmaryn).
Jak zrobić leczo z cukinii?
Cebulę pokrój w wiórki i podsmaż na złoto w dużym garnku. W międzyczasie pokrój kiełbasę i boczek i dodaj do cebuli. Smaż ok. 2 minut, a w tym czasie pokrój paprykę w paski i dorzuć do garnka.
Podsmażaj, cały czas mieszając, aż papryka nieco zmięknie. Pokrój pomidory lub dorzuć do potrawy 2 puszki pomidorów w sosie własnym. Posyp papryką i ziołami. Teraz czas na cukinię. Pokrój ją w kostkę i dodaj, gdy sos zaczyna wrzeć. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, aż cukinia będzie miękka. Leczo świetnie smakuje z ryżem, makaronem czy quinoą. Może je zjeść także z kromką chleba.
4. Pasztet z cukinii
Składniki: 3 średnie cukinie, 1 duża marchew, 2 cebule, ząbek czosnku, 4 łyżki oliwy, bułka tarta, 3 jajka, 5 łyżek kaszy manny, przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, papryka, kurkuma.
Wykonanie pasztetu z cukinii:
Umyj i osusz cukinię, odetnij końce i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zetrzyj także obraną cebule i oddzielnie marchew, ale już na małych oczkach. Odstaw cukinię i cebulę na sito i posyp solą. Poczekaj 30 minut, aż cukinie puści soki. Odciśnij całą wodę z warzyw, a następnie dodaj resztę składników. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
Rozgrzej piekarnik na 180 stopni C. Przygotuj foremkę (keksówkę) i wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie wyłóż do środka przygotowany farsz. Pieczemy ok 1 h 20 (pasztet powinien się zarumienić).
5. Gorzka cukinia - nie wolno jej jeść!
Uwaga, jeżeli cukinia jest gorzka, to nie należy jej jeść. Za ten smak odpowiada kukurbitacyna, składnik, który występuje nie tylko w cukini, ale też ogórkach i dyni. W niewielkiej dawce nie jest szkodliwy, ale w dużej ilości może być toksyczny dla naszego organizmu, powodując ból brzucha, biegunki i inne problemy ze strony układ pokarmowego. Dlatego, jeżeli wyczujesz, że cukinia jest gorzka, natychmiast ją wyrzuć.