Co można jeść w ciąży?

Jedzenie ryb w czasie ciąży
Jedzenie ryb w czasie ciąży [2 zdjęcia]

Ryby są niezastąpionym źródłem wielonasyconych kwasów tłuszczowych omeg –3, białka, jodu i witaminy D....

zobacz galerię

Wiele kobiet w ciąży zastanawia się, czy mogą jeść i pić wszystko, na co mają ochotę. Z jednej strony starają się zdrowo odżywiać, aby dostarczyć dziecku niezbędnych składników odżywczych, z drugiej często mają ochotę na coś niekoniecznie zalecanego ciężarnym. Czy wszystko jest dozwolone? Okazuje się, że niezupełnie. Niektóre produkty i potrawy odradza się kobietom w ciąży, inne należy spożywać z umiarem, a na pewno nie zaszkodzą. Najważniejszy jest rozsądek.

1. Pikantne potrawy w ciąży

Kobiety w ciąży mogą bez obaw spożywać pikantne potrawy, ponieważ nie mają one wpływu na płód. Co więcej, niektóre z nich mogą mieć korzystny wpływ już po urodzeniu dziecka. Dzieci kobiet, które jedzą czosnek zwykle przez dłuższy czas jedzą pokarm matki. Poza tym niektóre dzieci lubią różnorodność smaku mleka.

Zobacz film: "Żelazo w ciąży"

Wiele zależy także od zwyczajów żywieniowych kobiet. Jeśli matka czuje pieczenie po zjedzeniu pikantnej potrawy, a dziecko wydaje się poirytowane, warto pomyśleć o złagodzeniu diety.

2. Ryby w ciąży

Jedzenie ryb w ciąży daje dużo korzyści. Dzieci kobiet, które będąc w ciąży spożywały owoce morza, mają wyższy iloraz inteligencji, lepsze umiejętności motoryczne i komunikacyjne, a także łatwiej odnajdują się w grupie. Ma to związek z kwasami omega-3, które wpływają na rozwój nerwowy. Kobiety w ciąży, które chcą zapewnić swojemu dziecku właściwą ilość kwasu omega-, ale boją się spożywać ryb, powinny sięgnąć po olej lniany, orzechy, soję i jaja.

Warto pamiętać o tym, że jedzenie dużych ryb zawierających rtęć, takich jak tuńczyk, rekin, miecznik czy makrela królewska jest niewskazane dla ciężarnych. Rtęć jest toksyczna zarówno dla dorosłych, jak i płodu.

Wiele kontrowersji wzbudza także panga, wietnamska ryba o łagodnym smaku i w przystępnej cenie. Krążą informacje, że panga jest hodowana w niehigienicznych warunkach i może być szkodliwa dla ludzi. Jednak ryba ta jest dopuszczona do sprzedaży, czyli spełnia wymogi sanitarne w Unii Europejskiej i można ją bez obaw spożywać.

3. Aspartam w ciąży

Aspartam to jeden z najbardziej popularnych słodzików, który jest około 180-200 słodszy niż cukier. Mniej więcej 70% spożywanego aspartamu znajduje się w napojach.

Niektóre ciężarne nie spożywają tradycyjnego cukru ze względu na jego kaloryczność i preferują aspartam, który ma 4 kalorie w jednym gramie, ale wpływa minimalnie na zawartość kalorii w posiłkach i napojach, ponieważ dodaje się jego znikome ilości. Badania wykazały, że aspartam jest bezpieczny dla ciężarnych, pod warunkiem, że nie są na niego uczulone.

4. Czerwona herbata a ciąża

Czerwona herbata nie jest w zasadzie herbatą, a rośliną strączkową, co sprawia, że nie zawiera kofeiny. Ma także niewiele taniny, dzięki czemu korzystnie wpływa na zdrowie pijących ją osób.

Czerwona herbata jest doskonałym naturalnym substytutem kawy dla kobiet w ciąży, które powinny ograniczyć spożycie kawy. Także tradycyjna herbata jest odradzana ciężarnym, ponieważ zawarte w niej w dużych ilościach taniny mogą powodować słabsze wchłanianie żelaza do krwi. W rezultacie wiele kobiet w ciąży ma anemię.

Ponadto czerwona herbata może złagodzić niektóre objawy towarzyszące ciąży, na przykład zatwardzenie, mdłości lub skurcze żołądka. Picie czerwonej herbaty może także poprawić pracę wątroby i pomóc w stanie napięcia i depresji. Jednak kobiety w ciąży powinny zwrócić uwagę na to, aby w spożywanej przez nie czerwonej herbacie nie znalazły się inne zioła, ponieważ mogą one prowadzić do niepożądanych skutków.

Ciąża to czas, kiedy wiele kobiet ostrożnie podchodzi do kwestii żywienia. Zdrowe odżywianie staje się dla nich priorytetem, jednak często nie są do końca pewne, czy dany produkt lub potrawa są bezpieczne dla płodu. Dobrą wiadomością jest fakt, że dieta ciężarnej nie musi ograniczać się do owoców, warzyw i chudego mięsa. Nawet będąc w ciąży można zjeść pokantne danie lub napić się czerwonej herbaty.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!