Co można jeść w ciąży?

Wiele kobiet w ciąży zastanawia się, czy mogą jeść i pić wszystko, na co mają ochotę. Z jednej strony starają się zdrowo odżywiać, aby dostarczyć dziecku niezbędnych składników odżywczych, z drugiej często mają ochotę na coś niekoniecznie zalecanego ciężarnym. Czy wszystko jest dozwolone? Okazuje się, że niezupełnie. Niektóre produkty i potrawy odradza się kobietom w ciąży, inne należy spożywać z umiarem, a na pewno nie zaszkodzą. Najważniejszy jest rozsądek.

Co można jeść w ciąży?Co można jeść w ciąży?
Źródło zdjęć: © 123rf

Pikantne potrawy w ciąży

Kobiety w ciąży mogą bez obaw spożywać pikantne potrawy, ponieważ nie mają one wpływu na płód. Co więcej, niektóre z nich mogą mieć korzystny wpływ już po urodzeniu dziecka. Dzieci kobiet, które jedzą czosnek zwykle przez dłuższy czas jedzą pokarm matki. Poza tym niektóre dzieci lubią różnorodność smaku mleka.

Wiele zależy także od zwyczajów żywieniowych kobiet. Jeśli matka czuje pieczenie po zjedzeniu pikantnej potrawy, a dziecko wydaje się poirytowane, warto pomyśleć o złagodzeniu diety.

Ryby w ciąży

Jedzenie ryb w ciąży daje dużo korzyści. Dzieci kobiet, które będąc w ciąży spożywały owoce morza, mają wyższy iloraz inteligencji, lepsze umiejętności motoryczne i komunikacyjne, a także łatwiej odnajdują się w grupie. Ma to związek z kwasami omega-3, które wpływają na rozwój nerwowy. Kobiety w ciąży, które chcą zapewnić swojemu dziecku właściwą ilość kwasu omega-, ale boją się spożywać ryb, powinny sięgnąć po olej lniany, orzechy, soję i jaja.

Warto pamiętać o tym, że jedzenie dużych ryb zawierających rtęć, takich jak tuńczyk, rekin, miecznik czy makrela królewska jest niewskazane dla ciężarnych. Rtęć jest toksyczna zarówno dla dorosłych, jak i płodu.

Wiele kontrowersji wzbudza także panga, wietnamska ryba o łagodnym smaku i w przystępnej cenie. Krążą informacje, że panga jest hodowana w niehigienicznych warunkach i może być szkodliwa dla ludzi. Jednak ryba ta jest dopuszczona do sprzedaży, czyli spełnia wymogi sanitarne w Unii Europejskiej i można ją bez obaw spożywać.

Aspartam w ciąży

Aspartam to jeden z najbardziej popularnych słodzików, który jest około 180-200 słodszy niż cukier. Mniej więcej 70% spożywanego aspartamu znajduje się w napojach.

Niektóre ciężarne nie spożywają tradycyjnego cukru ze względu na jego kaloryczność i preferują aspartam, który ma 4 kalorie w jednym gramie, ale wpływa minimalnie na zawartość kalorii w posiłkach i napojach, ponieważ dodaje się jego znikome ilości. Badania wykazały, że aspartam jest bezpieczny dla ciężarnych, pod warunkiem, że nie są na niego uczulone.

Czerwona herbata a ciąża

Czerwona herbata nie jest w zasadzie herbatą, a rośliną strączkową, co sprawia, że nie zawiera kofeiny. Ma także niewiele taniny, dzięki czemu korzystnie wpływa na zdrowie pijących ją osób.

Czerwona herbata jest doskonałym naturalnym substytutem kawy dla kobiet w ciąży, które powinny ograniczyć spożycie kawy. Także tradycyjna herbata jest odradzana ciężarnym, ponieważ zawarte w niej w dużych ilościach taniny mogą powodować słabsze wchłanianie żelaza do krwi. W rezultacie wiele kobiet w ciąży ma anemię.

Ponadto czerwona herbata może złagodzić niektóre objawy towarzyszące ciąży, na przykład zatwardzenie, mdłości lub skurcze żołądka. Picie czerwonej herbaty może także poprawić pracę wątroby i pomóc w stanie napięcia i depresji. Jednak kobiety w ciąży powinny zwrócić uwagę na to, aby w spożywanej przez nie czerwonej herbacie nie znalazły się inne zioła, ponieważ mogą one prowadzić do niepożądanych skutków.

Ciąża to czas, kiedy wiele kobiet ostrożnie podchodzi do kwestii żywienia. Zdrowe odżywianie staje się dla nich priorytetem, jednak często nie są do końca pewne, czy dany produkt lub potrawa są bezpieczne dla płodu. Dobrą wiadomością jest fakt, że dieta ciężarnej nie musi ograniczać się do owoców, warzyw i chudego mięsa. Nawet będąc w ciąży można zjeść pokantne danie lub napić się czerwonej herbaty.

Źródła

  1. Brown J. Odżywianie w ciąży - przewodnik żywieniowy dla kobiet w ciąży i młodych matek, Mada, Warszawa 2002, ISBN 83-86170-75-1
  2. Cichocka A., Szostak-Węgierek D., Żywienie kobiet w ciąży, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005, ISBN 83-200-3131-1
  3. Eisenberg A., Hathaway S., Murkoff H., W oczekiwaniu na dziecko - poradnik dla przyszłych matek i ojców, REBIS, Poznań 2004, ISBN 83-7301-429-2
  4. Bień A. Opieka nad kobietą ciężarną, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009, ISBN 978-83-200-3649-7
Wybrane dla Ciebie
Kreatywność nie ma ograniczeń. Kort tenisowy zamieniony w Świąteczną Strefę Zabawy
Kreatywność nie ma ograniczeń. Kort tenisowy zamieniony w Świąteczną Strefę Zabawy
"Survival rodzicielski". Zakupy z dziećmi bywają wyzwaniem. Jak sobie z tym radzić?
"Survival rodzicielski". Zakupy z dziećmi bywają wyzwaniem. Jak sobie z tym radzić?
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu