Co kryje w sobie guma do żucia?
Co robisz, gdy czujesz w ustach nieprzyjemny smak? Sięgasz po gumę do żucia. A czy wiesz, że razem z aromatem mięty lub owocu zjadasz jednocześnie ogromną ilość substancji chemicznych? W tym konserwantów, stabililzatorów i słodzików. Zobacz, co kryje w sobie guma do żucia.
1. Sztuczne słodziki
Choć stosowany jest bardzo często jako zamiennik cukru, aspartam nie jest dobrym wyjściem – ani dla cukrzyków, ani dla osób odchudzających się. Przeprowadzono na ten temat wiele badań, w różnym kierunku. Oto wyniki niektórych z nich.
Już w 1986 r. naukowcy dowiedli, że aspartam jest szkodliwy dla zdrowia. Badania przeprowadzone na kobietach w wieku 50-69 lat wykazało, że spożywanie napojów dietetycznych z tym składnikiem nie tylko nie redukuje masy ciała, ale przyczynia się do jej wzrostu.
Dwa lata później naukowcy zaprezentowali wyniki analiz, które świadczą o tym, że aspartam powoduje zaburzenia aptetytu. Dodatkowo, udało się ustalić, że słodzik zaspokaja na chwilę głód, ale ten wraca ze zdwojoną siłą już po kilku godzinach.
W 2004 roku naukowcy poinformowali opinię publiczną, że osoby, które często jedzą potrawy słodzone aspartamem lub wybierają sztuczne słodziki zamiast cukru – częściej też decydują się na jedzenie wysokokalorycznych potraw. A to prowadzi do otyłości, zaburzeń pracy serca, miażdżycy, cukrzycy i wielu innych chorób.
Aspartam szczególnie szkodliwy jest dla dzieci i młodzieży. Badania prowadzone w USA wykazały, że żucie gumy jest częstą przyczyną bólów głowy u nastolatków. Naukowcy wskazują, że nie chodzi tu tylko i wyłącznie o zaburzenia stawu skroniowo-żuchwowego. Za taki stan rzeczy odpowiada w dużej mierze właśnie aspartam.
Do gum do żucia dodawana jest także sukraloza. Ten 600 razy słodszy od cukru słodzik, choć został dopuszczony do używania w przetwórstwie, brak jest rzetelnych badań świadczących o jego bezpieczeństwie. Te, które pozwoliły na dopuszczenie sukralozy do użytku trwały 4 dni.
2. Niebezpieczne BHT
Wśród nich najbardziej niebezpeczny jest BHT, czyli butylohydroksytoluen. W nomenklaturze chemicznej – E321. Spożywany w nadmiarze może przyczyniać się do występownia raka wątroby.
BHT uszkadza nerki, wywołuje nadpobudliwość, jest powiązany z alergiami. Dlatego właśnie ograniczenia w jego stosowaniu wprowadziła Unia Europejska. Co więcej – BHT nie można stosować w żywności przeznaczonej dla dzieci.
3. Stabilizator – guma arabska
W produkcji gum do żucia często stosowana jest jako zagęstnik, mający zapewnić gumie odpowiednią konsystencję. W rzeczywistości jest to syntetyczny polimer. Z podobnych korzysta się podczas produkcji klejów, wykładzin i lakierów
4. Dwutlenek tytanu
Dokładnie ten sam, który wykorzystuje się do produkcji kosmetyków przeciwsłonecznych. W kremach z filtrem titanium dioxide nadaje skórze biały kolor. Jest to filtr przeciwsłoneczny, mogący przenikać przez skórę do krwioobiegu.
Od kilku lat głośno mówi się o jego niszczycielskim wpływie na DNA, co wykazały to badania. Dwutlenek tytanu może być także przyczyną występowania chorób autoimmunologicznych, astmy, choroby Crohna oraz nowotworów.
5. Guma do żucia szkodzi zębom
Choć producenci próbują nas przekonać, że tak nie jest, guma do żucia przyczynia się do pogorszenia stanu zębów. Nawet jeśli nie zawiera cukru. Do erozji szkliwa prowadzą zawarte w niej konserwany.
6. Co zamiast gumy do żucia?
Jeśli chcesz odświeżyć oddech – żuj przyprawy - goździki, ziarenka kopru włoskiego, liście pietruszki, bazylii, mięty. Naturalne sposoby na świeży oddech są zdrowsze i tańsze. Kryją w sobie wiele witamin i mierałów, mają właściwości antyrakowe, dzięki zawartych w nich przeciwutleniaczom zwalczającym wolne rodniki.