2 z 8Warzywa strączkowe i ziarna
Fasola, groch, soczewica, ciecierzyca - warzywa strączkowe są smaczne i bardzo zdrowe. Zawierają mnóstwo łatwo przyswajalnego białka, dobrych węglowodanów oraz witaminy z grupy B. Niestety, wciąż pokutuje opinia, że nie należy ich spożywać podczas karmienia piersią, ze względu na ich „wzdymające” właściwości, które rzekomo przechodzą do mleka. Pogląd ten jest nieprawdziwy i sprawia, że wiele kobiet omija niepotrzebnie warzywa strączkowe szerokim łukiem. Tymczasem są one bardzo odżywcze i pełnowartościowe.
Również pieczywo pełnoziarniste powinno znaleźć się w jadłospisie karmiącej mamy. Błonnik, kwas foliowy, wapń, cynk i witaminy z grupy B oraz witamina E – to wszystko zawiera chleb wypieczony z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem nasion. Oprócz tego razowe pieczywo to doskonałe źródło żelaza, które podczas karmienia piersią jest niezbędne – chroni przed wystąpieniem anemii.