3 z 8Marchew i buraki
Słodka, soczysta marchewka, czy to zjedzona w formie sałatki, czy wypita w formie soku – dostarczy organizmowi niemałą dawkę witaminy A, a co za tym idzie poprawi wygląd skóry, włosów, paznokci. Oprócz tego wpływa pozytywnie na wzrok. Ale marchewka ma więcej cennych składników. Zawarta w niej witamina C wzmacnia odporność, a witamina B6 reguluje poziom cukru we krwi. Oprócz tego marchew zawiera dobroczynny błonnik, który wspomaga układ trawienny.
W czasie karmienia piersią śmiało sięgaj także po buraki. Te brunatno-czerwone warzywa są magazynem wielu substancji odżywczych i składników mineralnych. Zawarte w nich żelazo chroni przed anemią, magnez niweluje stres, krzemionka wzmacnia skórę, włosy i paznokcie. Buraki podnoszą poziom hemoglobiny we krwi. Oprócz tego poprawiają pamięć i wzmacniają odporność.