Ewa Rycerz

O autorze

Ewa Rycerz

Zdobywczyni Nagrody Specjalnej w konkursie Dziennikarz Medyczny 2016 Roku. Członkini Stowarzyszenia Dziennikarze dla Zdrowia. W mediach od 2007 r. Karierę zaczynała w Radiu Centrum, następnie związała się z Kurierem Lubelskim i Wydawnictwem Wspólnota. W WP abcZdrowie i WP parenting od 2015 r.

Kuchnia

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

Najzdrowsze owoce i warzywa

Najzdrowsze owoce i warzywa

Korzystne dla zdrowia warzywa i owoce Zapewne wiesz, że warto w codziennej diecie znaleźć miejsce dla warzyw i owoców. Produkty te to istne bomby witaminowe. Zawarte w nich składniki są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia. Czerwona...

Kuchnia

Jedzenie, które poprawia pracę mózgu

Jedzenie, które poprawia pracę mózgu

Zapotrzebowanie mózgu Odżywianie wpływa zarówno na zdrowie umysłowe, jak i fizyczne. Mózg potrzebuje składników odżywczych tak samo jak serce, płuca czy mięśnie. Jakie pokarmy są więc najlepsze dla zdrowia mózgu? Produkty pełnoziarniste Podobnie jak inne...

Kuchnia

Przygotuj zdrowszą wersję pizzy - sprawdź jak!

Przygotuj zdrowszą wersję pizzy - sprawdź jak!

Czy pizza może być zdrowa? Tradycyjna pizza to niestety danie wysokokaloryczne, które ze względu na dużą zawartość sera oraz tłustych dodatków nie sprzyja naszemu zdrowiu. Można jednak samodzielnie przyrządzić zdrowszą wersję pizzy. Zastanawiasz się jak? Ciasto...

Kuchnia

Zepsute jedzenie, które warto włączyć do diety

Zepsute jedzenie, które warto włączyć do diety

Kapusta kiszona Kapusta kiszona ma mnóstwo witamin C, B i K. Zawiera też probiotyki, które pozytywnie działają na florę bakteryjną jelit i w naturalny sposób wzmacniają układ immunologiczny. Kiszona kapusta powinna być składnikiem diety dorosłych i dzieci,...

Kuchnia

Jedzenie, które pomoże ci wyglądać lepiej nago

Jedzenie, które pomoże ci wyglądać lepiej nago

Brukselka Dostarcza ona selenu, który odpowiedzialny jest za neutralizację wolnych rodników, ochronę przed chorobami serca, cukrzycą typu 2 i nowotworami. Bez tego związku tarczyca nie może wyprodukować części hormonów, które kontrolują metabolizm komórkowy...

Kuchnia

Dlaczego warto jeść kiwi?

Dlaczego warto jeść kiwi?

Dlaczego warto jeść kiwi? Kiwi ma bardzo ciekawy wygląd i dodatkowo cechuje go niepowtarzalny i mocno orzeźwiający smak. Stanowi doskonały dodatek do sałatek owocowych, muesli czy koktajli. Regularne spożywanie tego owocu niesie wiele korzyści dla zdrowia...

Kuchnia

Które zboża są najzdrowsze?

Które zboża są najzdrowsze?

Dlaczego pełnoziarniste jest lepsze? Produkty z przetworzonego ziarna są często obecne na półkach sklepów, gdyż mają dłuższą świeżość. Problem tkwi w tym, że przetworzone ziarna są uboższe o składniki odżywcze potrzebne organizmowi do zachowania zdrowia....

Kuchnia

Najzdrowsze połączenia produktów

Najzdrowsze połączenia produktów

Połączenia produktów mają znaczenie Jesteś nie tym, co jesz, a tym, co trawisz. Złe połączenia produktów mogą negatywnie wpływać na żołądek i jelita. Natomiast dobre połączenia mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Stek + rozmaryn Zaleta...

Kuchnia

7 zdrowych powodów, aby jeść popcorn

7 zdrowych powodów, aby jeść popcorn

Popcorn ma mnóstwo białka Popcorn ma więcej protein i fosforu niż chipsy ziemniaczane i więcej żelaza niż jajka czy szpinak! Odchudzasz się? Popcorn to idealna przekąska dla ciebie Popcorn świetnie się sprawdza w przypadku osób, które chcą pozbyć się...

Kuchnia

Jakie produkty zawierają najwięcej soli?

Jakie produkty zawierają najwięcej soli?

Czy jesz za dużo soli? Organizm potrzebuje soli. Niestety, większość z nas spożywa jej więcej niż wynosi dzienne zapotrzebowanie. W ciągu dnia nie powinniśmy przekraczać dawki 2300 miligramów, co odpowiada jednej małej łyżeczce. W większości produktów,...