4 z 8Ryby – polecane, ale z umiarem
Śledzie w śmietanie, ryba po grecku, smażony karp – to tylko niektóre ze świątecznych potraw rybnych. Warto je jeść, bo są bardzo zdrowe. Mięso ryby dostarcza łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B oraz A, D, E, zawiera także fosfor, potas, magnez, wapń i żelazo. Ale przede wszystkim to bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
Kobiety w ciąży powinny jeść ryby. Muszą jednak zwrócić uwagę na sposób ich przygotowania. Unikaj tych smażonych w panierce, ponieważ są ciężkostrawne. Śmiało jedz natomiast rybę po grecku (szczególnie, jeśli przyrządzona jest z ryby gotowanej na parze) i łagodne śledzie – raczej solone w oleju niż zalane octem – czy karpia w galarecie.
Jeżeli karmisz piersią, unikaj śledzi w occie, smażonego karpia oraz ryb wędzonych. Resztę możesz jeść do woli.